fbpx

2023 – a változás éve

Korábban már írtam arról, hogy számomra 2022 a letisztulás éve volt több szempontból is. Ez volt az az időszak, amikor sokan éreztük, hogy valami beragadt az életünkben és nem mehetnek a dolgok tovább a régi kerékvágásban. Bár véget ért a pandémia és újra „szabadon” mehettünk bármerre, mégis volt egyfajta lefojtottság, letargia bennem, hogy akkor most merre tovább. Valahogy megváltozott minden ls talán mi magunk is egy picit, de az igazi változásnak, cselekvésnek még nem volt ott az ideje. Csak önmagunk meghaladásának, egy fontos mérföldkő átugrásának, egy sorsdöntő momentum eljövetelének. Nálam ez a lakó- és munkakörnyezetem megváltoztatásával járt, ami azóta is sínen van. Hamarosan mások számára is láthatóvá válik, mit teremtettünk az elmúlt évben és ezzel egy másik időszámítás következik majd. Amikor elkezdődött a folyamat, már akkor is volt egy erős vízióm, egy összkép a fejemben, de ez inkább csak egy érzés volt. Nem tudtam, hogy mi lesz a végeredmény, mire eljutunk a végéig. Voltak fentek és lentek a megvalósítási fázisban, de az alkotási vágyam cseppet sem hagyott alább.

Ezt senki sem veheti el tőlem.

Most viszont 2023-at írunk, itt az ősz végre, a cselekvés és lendület ideje. Már évek óta az egyik kedvenc hónapom lett a szeptember, mert ilyenkor lemegy a nagy hőség, újra vannak gondolatai az embernek és még a nagy téli sötétség, behúzódás és belső munka előtt kapunk egy nagyobb energiabombát és vele együtt egy új löketet a terveink megvalósításához. Most én is ezt élem és ebben szeretnék másoknak is segíteni. Saját tapasztalataim alapján állíthatom, hogy egyedül sokkal nehezebb végigmenni egy olyan úton, ahol számos ponton el akarnak téríteni eredeti terveinktől. A változás nem könnyű és van, aki még ezen belül is nagyon érzékenyen éli meg. Sokkal könnyebb változtatni életünk bármelyik területén, ha egyrészt van mellettünk valaki, aki támogat és segít jobbá válnunk, másrészt ha van valami a háttérben, ami minden cselekedetünk és döntésünk mozgatórugója.

Az elmúlt hetekben, hónapokban kidolgoztam egy új fenntartható életmód programot, a The JoyJunkie Lifestyle Methode azok számára, akik jelentős változásra szánják el magukat úgy, ahogyan azt én is tettem másfél évvel ezelőtt.

Azt a módszertant és lépcsőfokokat mutatom be, aminek a segítségével én is elindultam és azóta is járom az utam és ami másoknak is óriási hozzájárulás lehet életük egyik legnagyobb dobásának megvalósítása közben. 

Korábban már meséltem az előzményekről, most pedig lássuk, hogy mi az első lépés, amikor már cselekedni is kell ..

A DÖNTÉSHOZATAL

A pillanat, amikor felismered, hogy itt az idő, lépni kell, de felteszed magadnak a kérdést, hogy mit tegyél és merre induljál. Nálam ez a pont akkor jött el, amikor besokalltam a munkámban, a környezetemben (lásd a 2022-es év): térre, levegőre, természetre és valami másra vágytam, így egy nap kutyasétáltatás közben „kaptam az infót”, hogy lakásból kertes házba és ezzel együtt természetközelségbe kell költöznöm ahhoz, hogy egy sokkal tudatosabb, ösztönösebb és eredetibb életet élhessek. 

Nem menekülni akartam az akkori életemből, mert szerettem, ami addig volt. Hanem változtatni! Lejárt valaminek az ideje, új fejezetet kellett indítanom. Kinőttem az akkori környezetemet, megfejlődtem a helyzetemet. Kellő önismeret és tudás volt már a birtokomban ahhoz, hogy érezzem az erőt és biztos legyek magamban. Képes vagyok rá, meg tudom csinálni. Erre a bizsergető érzésre emlékeztetem magam nap mint nap, amikor nehezen mennek előre a dolgok. Mert mindennek a fő mozgatórugója az én elhatározásom, döntéshozatalom, álmom, kitartásom és megvalósításom. Adott volt a cél, innentől csak úgy kellett alakítani a dolgokat, hogy minden összeálljon és aztán „csak” el kellett indulni az úton. Sokan már az első lépésig sem jutottak volna el, nem hogy addig, ahol most én tartok. 

Elkezdődött tehát a stratégia tervezés, ami feltöltött örömmel, boldogsággal és sok-sok energiával. Ez mindig is jól ment ex-projektmenedzserként, hisz mindig is ez volt a feladatom: hogy tervezzek, megvalósítsak és mindeközben motiváljak másokat. Hát most magamat kell támogatnom és erősítenem, de nem baj, mert minden eszközöm és módszerem megvan már hozzá. Miután megvoltak a mérföldkövek, a vízió és az elhatározás, jöhetett az anyagi háttér megteremtése. Ez sem volt kérdés, hogy összejön. Ehhez is „csak” egy döntést kellett meghoznom. Volt célom és képem a végeredményről, így már ígéretesnek tűnt belevágni. Mi baj lehet, gondoltam.

Láttam magam az új életemben, csak akkor még nem tudtam, hogy mihez kezdek majd ezzel. Így már csak egy csapat kellett, mert hát támogatók nélkül képtelenség belevágni egy ekkora projektbe. Ez is összeállt, bár nem elsőre. Ebben a fázisban is lejártam a magam útját, megküzdöttem a magam harcait, amely során volt, aki mellettem állt, volt aki hátráltatott, s volt aki nem hitt bennem, de jött velem és az energiámmal, hátha ez majd neki is jó lesz. Hálás vagyok minden résztvevőért és momentumért. Szerepük volt a folyamatban, csak azt kellett néha nyomatékosítanom, hogy a főszereplő még mindig ‘én és az ügyem’ vagyok. Szeretem, ha van kapcsolódás és összetartás, anélkül nem lehet előre menni. De minden nagyobb fázis végén hátranéztem, s egyetlen egy dolog vitt előre, a saját kitartásom és akaraterőm, ami mindvégig elkísér. Ennek módszertanát tanítom meg többek között az új mentorprogramon belül, amit azok számára hoztam létre, akik ugrani szeretnének.

Túl nagy fába vágtam a fejszém, – gondolják sokan körülöttem, – de van, aki csak csendben figyeli, mi lesz a végeredmény. Elbukom, vagy talpra állok és főnixmadárként újjászületek. A bátorság mindig is megosztó volt az emberek között, van aki irigyli ezt a tulajdonságot, s van aki helyettem retteg a megvalósítástól. Nem mondom, hogy nincsenek hullámvölgyek, meg azt sem, hogy nem változtatja meg az embert ez a folyamat. De én ezért is vágtam bele, hogy ezt mind megtapasztaljam. Mert így kapom meg azokat a (vissza)jelzéseket, felismeréseket az élettől, hogy miért vagyok itt és mi a feladatom. S ha ez megvan, akkor az irány is megvan és ez teremti meg azt az egyensúlyt szépen lassan bennem, amire egész életemben vágytam. 

Ami már megingathatatlan. Erőssé, de közben éberré tesz ez a projekt. Hiába a korábban tanult sok mindfulness technika és ilyen-olyan önismereti tanfolyam, az ilyen élethelyzetek tanítanak meg igazán a jelenben maradni és észrevenni, hogy mi az, ami igazán önazonossá tesz. Ha valami nem ebbe az irányba halad, azonnal jelez a belsőm. Egyszerűen letilt a rendszer. (Ilyenkor a fizikai valóságban is leállnak a dolgok, hogy észrevegyem, valami nem oké!) 

Sok olyan pont van egy életmódváltásban, amikor kijózanodik az ember, lehullajtja a korábbról hozott illúzióit és egyszerűen csak elkezdi látni a valóságot, ami körülveszi. – Kollár Franciska, The Joy Junkie

Ekkor lehet meghozni életünk legfelelősségteljesebb és legjózanabb döntéseit. Ilyenkor viszont menni és tenni kell, hogy elérjünk oda, amit kitűztünk magunk elé célként. Az már más kérdés, hogy menet közben ugyanaz marad-e a cél, mert az irányváltások is hozhatnak jót életünkbe. Sőt! 

Visszatekintve a pillanatra, az érzésre, hogy honnan indultam egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy a küldetésem el fogja érni a célját, ami nem a lakhelyem megváltoztatása és nem is a projektben résztvevők önös érdekeinek érvényesítése, de nem is csupán egy épület felépítése, hanem egy új világ megteremtése. Új lehetőségek, új perspektíva, ami mások számára is értéket teremt. 

Utat mutatni ezzel másoknak, hogy igenis megéri váltani, változtatni, ha valami nem működik körülöttünk. Ezt pedig egyetlen módon érhetjük el: ha ki merünk lépni a komfortzónánkból. Én ebben az állapotban vagyok már másfél éve, de tudom, hogy újra stabilizálódni fognak a dolgok, s akkor újra kinyílnak majd a virágok és csiripelni fognak a madarak. Addig pedig azon leszünk, hogy megteremtsünk számukra egy ideális élővilágot, amiben fejlődni és növekedni tudnak, nem pedig elsorvadni, én pedig kiteljesedni és ebben másokat támogatni. 

Aki kíváncsi a folytatásra, az kövesse a projektet lépésről lépésre az Instagram-on is, ahol az építkezés lezárulta után olyan témákat fogok fejtegetni, mint például:

✦ Permakultúra és kertgondozás
✦ Slow life
✦ Tudatos életmód
✦ Fenntarthatóság
✦ Önismeret a lakberendezésben
✦ Mindennapi élet az égtájak szerint
✦ Testi-lelki-szellemi jóllét
✦ Otthonteremtés és styling praktikák
✦ Természetes anyagok a háznál és a házban
✦ Állatok és otthon
✦ Méhlegelő kialakítása és haszna
✦ Gyógy- és fűszernövények a háztartásban
✦ Dekoráció, mint a lélek tükre
✦ Béke és harmónia megteremtése a lakásban
✦ Emberi kapcsolatok és új otthonteremtés 
✦ Új luxus nem sznobizmus
✦ Határok meghúzása és az „új” én megtalálása
✦ Komfortzóna elhagyása & építkezés
✦ Folyt. köv… 

Egy szó, mint száz: a ‘The Hungarian Barnhouse Projekt’ nem csak egy házról és annak felépítéséről szól, hanem annál sokkal, de sokkal többről. A valódi cél a természetesség elérése, vagyis a valódi élet megtapasztalása, amiben önmagamat adhatom és ezt másokkal is megoszthatom. 

Tartsatok velem! Addig pedig ragyogok tovább! 

3 hónapos életviteli mentorprogram tartalma:

 • 3 x 60 perces online lifestyle coaching ülés / hó 
 • felvétel az ülésekről, hogy vissza tudd hallgatni (így nem kell jegyzetelned)
 • akcióterv (amit én állítok össze a program végén a megbeszéltek alapján)
 • kérdezési lehetőség
 • enteriőr styling + életmód tippek
 • ajándék pezsgőzés személyesen a Balatonnál (záró alkalom & kiértékelés)
 • tagfelvétel a ‘The Joy Junkie’ Klub közösségébe + meghívó a programokra

Mivel fordulhatsz hozzám?

 • életviteli tanácsadás – életmódváltás
 • döntéshozatal – mit? mikor? hogyan?
 • stratégia felállítása a változáshoz, új otthonteremtéshez
 • ideális csapat összeállítása (tervező, kivitelező, stb.)
 • ideális otthon alapjainak lerakása (tervezési fázis előkészítése, építésszel való együttműködés átbeszélése) – Elöljáróban olvasd el a ‘Mikor és miért dolgozz építésszel?’ című írásomat!
 • saját igények összeszedése
 • akcióterv és megvalósítási ütemterv
 • szálláshely üzemeltetéséhez – branding koncepció megalkotása
 • enteriőr styling koncepció (amiben a fenntarthatóság és az esztétika találkozik)

Ha éppen erre lenne szükséged, írj nekem egy rövid összefoglalót a hello@kollarfranciska.hu email címre, hogy miben tudnálak támogatni, vagy foglald le az időpontodat egy díjmentes 30 perces online beszélgetéshez! 

✺ ✺ ✺

Várlak szeretettel a mentorprogramon! 

Kövesd nyomon a The Hungarian Barnhouse Projektet az Instagramon

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .