fbpx

A munkakörnyezet fontossága

2020 a kilátástalanságról, a bizonytalanságról és a folyamatos újratervezésről szólt a legtöbb kisvállalkozó számára. Úgy látszik, hogy idén már egy fokkal jobb lesz a helyzet, de mindenképpen érdemes a tudatos építkezésre, a kisebb lépésekre és az egyensúly megteremtésére fókuszálni. Kezdjük a munkakörnyezetünk átalakításával!

Az elmúlt hónapok nem csak anyagi téren jelentettek óriási kihívást a legtöbbünk számára, hanem jelentős változásokat hozott az életvitelünk ritmusában, a mindennapi szokásainkban és ahogyan látom a munka és magánélet egészséges egyensúlyának fenntartásában is. Azt, hogy pontosan milyen mértékű átalakulások mentek végbe a háttérben, csak most fogjuk igazán érzékelni ebben az esztendőben. Bennem most tudatosult igazán, hogy sok minden elment az életemből, de sok minden új is jött. Ami viszont a legszembetűnőbb az az, hogy semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Engem ez mostanáig kissé megijesztett, de ma már úgy gondolom, hogy nem is akkora baj ez. Ami amúgy sem működött, azt minek továbbvinni.

Itt az idő, hogy végre úgy alakítsam ki a saját ritmusomat, a működésemet, ahogyan az nekem a legjobb és ami a fejlődésemet szolgálja. Nem igaz? Dehogynem.

Mi változott 2021-ben?

A tavalyi év egyértelműen megmutatta számomra, hogy komoly dolgom van az elengedéssel az élet több területén is. A témához illően itt most arról fogok mesélni, ami a vállalkozásomat érintette, hogy példaként szolgáljon bárkinek, aki kamatoztatni tud belőle valamit a saját életében. Hiszen ez a legfőbb célja a blogomnak, s ezeknek a cikkeknek, hogy olyan esetenként kényes témákat, sokakat érintő területeket taglaljak bennük, amelyek utat mutatnak, inspirálnak és támogatnak mindannyiótokat, akik olvassák.

2020 év elején tele voltam lendülettel, kreatív ötletekkel és a távoli jövőbe mutató tervekkel. Gondolom ezzel nem voltam egyedül. Szokásomhoz híven a januárt tervezéssel, az előző év kielemzésével és feltöltődéssel töltöttem, majd az újonnan meghatározott céloknak megfelelően felállítottam egy stratégiát, hogy lássam tisztán mit, mikor és milyen ütemben szeretnék megvalósítani. Februárban már meg is tettem az első konkrét lépéseket: belevágtam a honlapom átköltöztetésébe (Wix-ből WordPress-be), ami már önmegában egy több hónapos projektnek indult hozzá fűződő számos egyéb feladattal. Ezt végig is vittem az elmúlt évben, s mára már minden szépen összeért és végre egységessé vált a márkám identitása, vizuális megjelenése, amire már jó ideje vágytam.

Itt meg kell említenem, hogy ez a hatékonyság nagy mértékben köszönhető a járványügyi helyzetnek, hiszen korábban a sok-sok projekt, kliensekkel való kapcsolattartás és egyéb munkák miatt nagyon döcögősen ment. Mindig a saját dolgaimat hagytam hátra, így nem tudtam túl nagy léptekben haladni. Tavaly viszont (bár elég nagy áron) megteremtődött az a helyzet, ami lehetővé vette számomra, hogy felzárkózzak a saját terveimhez. S bár sok mindent újra kellett gondolnom és alkalmazkodnom kellett nagyon hamar az aktuális helyzethez, nem sikerült volna ilyen jól, ha év elején nem tűzöm ki a céljaimat.

Megtanultam egy életre, hogy mindig legyen B-tervem, bármilyen klassz stratégiát is találtam ki egy adott időszakra, és megtanultam elengedni a görcsös ragaszkodásomat ahhoz a felfogáshoz, miszerint mindennek úgy kell történnie, ahogyan én azt elterveztem. Kemény lecke volt és nem is ment elsőre, de ma már könnyedebben megy minden ezáltal.

Ha szeretnéd Te is rendszerezni a gondolataidat így év elején, akkor ajánlom figyelmedbe az Online Célkitűző Beszélgetést, ahol biztonságos és támogató környezetben lehetőséged nyílik 60 percben átbeszélni a jelenlegi helyzetedet, kitűzni az új, jövőbeni céljaidat. Közösen ütemtervet készítünk az előtted álló lépésekhez, fel tudod tenni az éppen aktuális kérdéseidet, hogy tudd merre kellene elindulnod és hová is tartasz pontosan. Ezen a beszélgetésen abban is tudok neked segíteni, hogy utána hogyan dolgozhatnánk esetleg tovább, ha mélyebb támogatásra lenne szükséged. De mégsem jár elköteleződéssel.

2021-ben tehát sokkal tudatosabb, rugalmasabb és kitartóbb lettem, mint valaha. Mert megtanultam, hogy egy nehéz helyzetből is sokat ki lehet hozni, ha eléggé elszánt vagyok.

Ennek a szemléletváltásnak egy szépen kirajzolódó folyamata volt, ami talán még mindig nem ért véget, de amire már rájöttem és ami nekem is segített, azt ebben az évben már neked is átadom új szolgáltatások és kreatív eszközök, online segédanyagok formájában. Szeretném, ha tudnád, hogy itt vagyok és 100%-ban készen állok, hogy segíthesselek és kísérhesselek a saját utadon abban a ritmusban, ahogyan az neked működőképes.

A tavalyi év felismerései nekem is új lendületet adtak, mert látom, hogy idén mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Például az életmódunk átformálására, amiről még nagyon sokat fogsz tőlem hallani a következő hónapokban. Az Online Életmód Program, amit kidolgoztam abban fog segíteni, hogy kreatív, modern vállalkozóként ne csak a szakmai kérdésekre szánj erőforrásokat, hanem az önfejlesztésre, önmagad megismerésére is, amit később kamatoztatni tudsz majd a munkádban is. Ennek egy igen fontos és elsődleges lépése, hogy tudd mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad, hogy teljesíteni tudj.

A mindennapi környezetünk ideális kialakítása az első lépés a jóllétünk felé! De ehhez tudnod kell, hogy te magad milyen vagy!

Ha úgy érzed, hogy a körülötted lévő energiák már nem szolgálják a fejlődésedet, sőt tulajdonképpen inkább lehúznak, mint motiválnak, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy min kellene változtatnod. Én most adok néhány tippet, amit fontolóra vehetsz, ha pedig sokkal látványosabb változásra vágysz, hogy kialakíts egy sokkal tudatosabb, fenntarthatóbb életvitelt, amihez a vállalkozásod is tud alkalmazkodni, akkor nézd meg a vadonatúj ‘Slow Márka’ Mentorprogramomat, mert lehet, hogy idén ez lesz az, ami előbbre visz az életedben, s amire most a legnagyobb szükséged lenne.

Ha még további kérdéseid lennének, mielőtt belevágsz, akkor …

rendeld meg az ingyenesen elérhető Brand Brief online munkafüzetet,

➋ dolgozd ki a kérdéseket,

➌ gyere el egy Online Célkitűző Beszélgetésre.

Ha a beszélgetés utána úgy döntesz, hogy elköteleződsz a mentorprogramra, akkor a beszélgetés árát beszámítom neked a 7 hetes kihívás árába. (De ha nem jössz tovább, mert itt megkapod a választ a kérdéseidre és inkább egyedül építkeznél tovább, akkor az is teljesen rendben van, bár titokban bízom benne, hogy lesz lehetőségünk megismerkedni!)

Milyen a számomra ideális munkakörnyezet?

Ezt mostanában egyre többen kérdezik tőlem és bevallom, hogy engem is kellőképp foglalkoztat a kérdés ahhoz, hogy külön beszéljünk róla. Főleg, mióta a legtöbb kliensem, akikkel együtt dolgozom jelenleg otthonról kényszerül elvégezni a napi teendőit a párja, a gyermekei és az otthoni feladatok mellett. Nőként nem kis kihívás ez. Viszont én szeretnék segíteni abban, hogy ez ne legyen akadálya az építkezésnek, a fejlődésnek, az álmok megteremtésének. Bőségben élni nem csupán azt jelenti, hogy anyagi biztonságban vagyok, hanem hogy jól érzem magam, elégedett vagyok az életemmel és hatékonyan tudok alkotni. Mindez viszont csak úgy lehetséges, ha megteremtjük ennek ideális feltételeit a környezetünkben. Adott esetben az irodánkban, műhelyünkben, az otthonunkban.

Ha változásra vágysz, rakj rendet magadban és a környezetedben is!

Az újonnan kidolgozott szolgáltatásaim éppen erre a filozófiára épülnek, mely során a fizikai és mentális életünk mellett a lélek dolgaival is foglalkozunk. Ez az alapja egy igazi életmódmárkának, amit szívből hozol létre, de agyból és ösztönből működtetsz.

Tegyünk rendet kívül >>

Egy fantasztikusan inspiráló könyvet szeretnék a figyelmedbe ajánlani, amit én is épp most olvasok. Ez ‘Michelle Ogundehin, Happy Inside – How to harness the power of home for health and happiness‘ című kötete, amely egyben egy gyakorlati kihívás is, amire az ELLE DECORATION UK dizájn magazin hajdani főszerkesztője invitálja az olvasóját.

A kötet ebben a megváltozott és mindannyiunk életét felbolygató élethelyzetben jelent meg, s már most sokak életét megváltoztatta. Remélem, hogy neked is sokat fog segíteni. Rám nagy hatással volt és nem csak azért, mert végzett enteriőrstylistként érdekel és feltölt az otthonteremtés témája, hanem mert ma óriási szükségünk van ezekre az ismeretekre ahhoz, hogy önazonos életet élhessünk.

Tippek a környezetünk átalakításához, ami segít a mindennapi jóllétünkhöz:

➥ szanáld ki azokat a tárgyakat, amelyekre tényleg nincsen szükséged,

➥ tegyél rendet magad körül, kuplerájban nem lehet maradandót alkotni (ehhez kiváló segítség a KonMari™-módszer (nekem túl radikális önmagában, de az alapelv nagyon jó),

➥ különítsd el az otthonodban azokat a tereket, amelyek más-más életterülethez kötődnek (ebben segítségedre lehet Őrfi Eszter – Greenster, zöld otthon tanácsadó),

➥ ha otthonról dolgozol, akkor jelölj ki egy külön szobát, sarkot, vagy lakásrészt,

➥ szerezz be egy kényelmes széket, fotelt: ügyelj a testtartásodra (Nézz körül itt ülőalkalmatosság ügyben!),

➥ állj fel rendszeresen szünetet tartani, iktass be minden nap testmozgást (Ismered az Amazon Living Lifestyle Method megalkotóját? Ismerkedj meg vele!)

➥ kezd a napot jógával, meditációval vagy bármivel, ami egyensúlyba hoz és elindítja a napodat, de figyelj oda tudatosan, hogy ne a telefonod nyomkodása legyen az! (Én a ThétaHealing-módszer segítségével meditálok, de van, hogy egyszerűen csak elcsendesedek és befele figyelek. A lényeg, hogy megtartsd az egyensúlyod.),

➥ este 10 után kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon és zárd a napot kellemesen,

egységesítsd úgy a színeket funkciójuk és az emberre gyakorolt pszichológiai hatásuk szerint, hogy harmonizálják az életedet: ahol kell, nyugtassanak, ahol kell energetizáljanak,

➥ ne fekve nyomkodd a laptopodat az ágyból, hanem add meg a módját a munkának, hiszen ha te nem veszed komolyan magadat, akkor hogyan várod el ezt másoktól,

➥ táplálkozz egészségesen: reggel egyél valami táplálót, az ebédet készítsd el előre, hogy ne menjen el túl sok időd főzéssel, illetve friss és könnyű ételeket fogyassz napközben, hogy ne álmosodj el és ne veszítsd el a ritmusodat életenergiádat,

➥ építsd le napközben a felesleges telefonálókat, akik kizökkenthetnek,

➥ ha végeztél a napi feladataiddal, akkor menj és csinálj valami egészen mást,

➥ reggel írd össze, hogy mit tervezel aznapra (persze alakulhat másként, de legyen meg a fejedben, hogy mivel kellene haladnod, mit kell előkészítened és milyen határidőid vannak),

Ezek tényleg alapvetőnek tűnő és kisebb jellegű átalakítások, átszervezések, de óriási jelentőséggel bírnak, ha arról van szó, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni az életedből. Ha Te magad jól vagy, akkor az kihatással lesz a körülötted élőkre, és ugyanúgy a vállalkozásodra is. Ha meglesz végre a kellő motiváció és a tűz, ami előbbre visz, akkor észre fogod venni, hogy már nem a pillanatnyi hangulatod vagy a külvilág eseményei fogják meghatározni a lelkiállapotodat és az életviteledet, hanem a saját belső világod.

Remélem, hogy ma is kaptál számodra hasznos információkat ebben a cikkben.

Hamarosan újabb témával jelentkezem. Addig is vigyázz magadra!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .