fbpx

A szabadúszó márkaépítők 10 alapszabálya

Tegnap előadást tartottam a “Fotózás, mint vállalkozás” témában fotósoknak, ami ihletet adott ehhez az íráshoz. Sokan dolgozunk szabadúszóként, de mégis úgy látom, hogy kevesen tudják hogyan is kellene ezt jól csinálni. Én nyugodt szívvel állítom, hogy közel öt év után most találtam rá ennek az életmódnak a ritmusára. Mondom is hogyan!

Mint ahogyan mindenki más, én is saját szabályok nélkül kezdtem dolgozni kommunikációs -és pr tanácsadóként. Jött egy megkeresés és én belevágtam teljes erőbedobással, a legjobb tudásom szerint, ami egy darabig működött is. A mai napig nagyon inspirál, amikor valakinek van egy jó ötlete és nekem azon kell gondolkoznom, hogyan és milyen eszközökkel valósítsuk meg, s hogy mások is halljanak róla. Aztán egyre többször éreztem, hogy nem biztos, hogy jó irány, ha mindent bevállalok. Mivel akkoriban a kreatív ipari vállalkozásokra volt leginkább rálátásom, – hiszen a Design Hét Budapest projektmenedzsere voltam, – ezért ebből a szegmensből érkezett a legtöbb megkeresésem. Mégis egyre jobban nyomott az az érzés, hogy előbb utóbb meg kell húznom a határaimat. Így is lett! Hogy mi változott? Az egész életem. Elkezdtem igazán élvezni azt, amit csinálok, sokkal fókuszáltabban dolgozom azóta az ügyfeleimmel és tudom, hogy valójában merre tartok. Persze ért veszteség is ezzel a változással, hiszen voltak, akik emiatt eltűntek mellőlem. De ez vele jár, ha meghozol egy komoly döntést.

Ahhoz, hogy a személyes konzultációk alkalmával a legjobb formámat adhassam, ki kellett alakítanom egy olyan módszert, amihez bárki könnyedén tud alkalmazkodni. Ahhoz, hogy ide eljussak nekem is hosszú volt az út. Az én példáimon keresztül összeszedtem azokat az alapvető szabályszerűségeket, amelyek nálam beváltak és talán neked is hasznos kapaszkodó lehet:

szabadúszó márkaépítés

1 // Ismerd a saját ritmusodat és korlátaidat!
Ha Te nem szeretsz korán kelni vagy ebben a napszakban nem vagy igazán élénk, akkor ne szervezz komoly találkozót vagy elvégzendő feladatot erre az időszakra, mert mindig csak kudarc élményed lesz.

2 // Gondold meg jól, hogy egyedül, vagy csapatban szeretsz dolgozni!Ez lehet személyiség függő is, de lehet élethelyzet kérdése is, hogy éppen milyen passzban vagy. Vannak olyan időszakok mindannyiunk életében, amikor szükségünk van a támaszra a szakmai utunk során is. Ha úgy érzed, hogy neked fontos, hogy valakivel megvitasd a felmerülő kérdéseket és ne kelljen egyedül döntést hoznod, akkor mindenképpen társulj valakivel (persze jól kidolgozott feltételek mellett), de ne bármi áron!

3 // Hagyj időt magadnak a feltöltődésre!Több helyen olvashattál már az énidő fontosságáról, ami a szakmai életedben ugyanolyan fontos, mint a magánéletedben. Ha kemény nap áll előtted, akkor iktass be egy fél óra mozgást, kávé szünetet, vagy bármilyen tevékenységet, ami téged feltölt. A lényeg, hogy magadban legyél és ne zavarjanak, hogy letisztulhassanak a gondolataid. Ha valaki szeretne csatlakozni, kérd meg, hogy most ne tegye!

4 // Húzd meg a saját határaidat!Ha rendszeresen kényelmetlenül érzed magad az ügyfelekkel való kommunikáció során, akkor valamit nem jól csinálsz. Feketén-fehéren közvetítened kell mások felé, hogy veled milyen formában lehet dolgozi. Ha hétvégén nem vagy aktív, akkor tudasd ezt másokkal is! Semmi nem fog történni, megvárnak téged, ha elég fontos vagy nekik. Ha pihenésre van szükséged, írd meg nekik, hogy meddig nem leszel elérhető!

5 // Iktass ki minden olyan külső hatást, ami korlátozza a kreativitásodat és lopja az idődet!Vess véget a hosszú, céltalan napközbeni telefonbeszélgetéseknek és hozz be helyette olyan programot, ami viszont kikapcsol. Ülj be ebédelni egyedül például, s közben ne a telefonodat nyomkodd, hanem figyeld meg, hogy mit csinálnak körülötted az emberek. Meg fogod látni, hogy kinyílik a világ és néha olyan helyekről fogsz visszajelzést kapni az éppen akkor felmerülő kérdéseidre, ahonnan nem is számítasz rá.

6 // Ha valami nem megy, azt ne erőltesd!Arra gondolok, ha olyan napra ébredtél reggel, amikor abszolút semmi affinitásod nincsen a munkához, nem jön az ihlet, semmi épkézláb gondolat nincs a fejedben. Na ilyenkor kell felállni, becsukni a laptopot és kimenni sétáli a szabadba, vagy kiülni a parkba olvasni. Persze nem mindig teheti meg ezt az ember, de hidd el sokkal rosszabb gyenge munkát kiadni a kezedből, mint elhalasztani és motivációt szerezni hozzá. Az ilyen napok után pedig jön majd egy olyan is, amikor mintha minden valahogy magától megoldódna.

7 // Ne hagyd, hogy mások hangulata visszahúzzon az építkezésben!Előfordult már veled, hogy jókedvűen tele ambícióval érkeztél meg egy megbeszélésre és teljesen erőtlenül és elbizonytalanodva távoztál? Velem számtalanszor megtörtént korábban, és nagyon zavart. Tudatosíts magadban ilyenkor, hogy mik a céljaid és tudd, hogy ezekért nap mint nap kis lépéseket teszel. Ha egyről a kettőre eljutsz, ünnepeld meg magadat és ne hagyd, hogy mások elvegyék a kedvedet!

8 // Csak úgy fejlődhetsz, ha lehagysz másokat!Mindig lesznek olyanok, akikkel együtt indultál, de ők mára sokkal előbb, vagy éppen hátrébb tartanak, mint te. De ne felejtsd el, hogy te közben lehet, hogy családot alapítottál, másik projekten dolgoztál, márkát építettél, vagy egyszerűen csak megváltozott benned valami stb. Számos oka lehet a változásnak, ami csak a hasznodra válik! Be kell látnod, hogy vannak epizód szereplők az életedben, akik nem lesznek mindig ott!

9 // Lépésről lépésre haladj, ne a célba akarj rohanni!Ahhoz, hogy igazi sikereket élhess át, minden napra ki kell tűznöd egy apró célt, ami egy lépéssel közelebb visz a végeredményhez. Ha megtanulsz örüli ezeknek az apró, hétköznapi csodáknak, meg fogod látni, hogy elégedett leszel a saját teljesítményeddel és érezni fogod, hogy tartasz valamerre.

10 // Kezdd el élvezni az életet!A munkád során ne csak arra koncentrálj, hogy jól elvégezd a feladataidat, hanem arra is, hogy közben jól érezd magad a bőrödben. Akkor leszel hiteles mások szemében, ha nem csak mondod, hogy milyen jó vagy abban, amit csinálsz, hanem valóban szereted minden percét a hivatásodnak.

Ha kreatív vállalkozást vezetsz, elengedhetetlen, hogy a szakmai képzettségeden túl foglalkozz a saját szükségleteiddel is. A lelki egyensúly, az egészség, a fizikai jólléted éppen olyan fontos, mint a teljesítményed. Ha úgy érzed, hogy még van hova fejlődnöd ezen a téren, akkor ásd bele magadat jobban a témába és kövesd a tippjeimet itt a blogon! Meglátod, hogy ebben is meg fogsz erősödni és tudatosabban fogod végezni a munkádat!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .