fbpx

Az élet apró örömei

Már jó ideje látom az embereken és magamon is érzékelem, hogy egyre kevésbé tudjuk megélni és észrevenni az élet apró örömeit. Egyszerűen vakon elmegyünk a körülöttünk élő csodák mellett, nem érzékeljük a közvetlen környezetünket, nem ismerjük fel a jeleket. Ha nem történik semmi jelentős, akkor már unalmasnak és semmisnek, meg nem történtnek bélyegezzük meg az adott napot. Pedig sokszor az apró, észrevétlen élmények, a diszkrét impulzusok határozzák meg a mindennapi hangulatunkat. Ennek a jelenségnek több oka is lehet és emberfüggő is persze. Van, hogy nem tudunk a jelenben lenni, de az is lehet, hogy tudatalatt bezártuk a receptorainkat.

Sokan vannak, akik úgy élik túl a nehezebb időszakokat (mint amilyen ez az év is), hogy teljesen leblokkolják az érzékelő készségüket, s csak a napi teendőkre, feladatokra fókuszálnak. Ez nem baj, vagy elítélendő, csak innen egyenes út vezethet a kiégéshez. Az ingerszegény környezet egy rövid ideig hatásos lehet, hogy kiürítsük a fejünket és feltöltődjünk új, pozitív energiákkal, de hosszú távon elszigetelődünk a valóságtól. Megéltem mindkét oldalát ennek az állapotnak, innen ismertem fel, hogy nekem az „arany középút” működik ebben, s nagyjából mindenben. Ezt az egyensúlyt nekem a harmonikus összang adja meg az életemben. Semmiből nincsen sem túl sok, sem túl kevés. Még én is tanulom és fejlesztem ezt az állapotot, de a vágyott cél ez lenne.

Részemről ez most a fő cél. Nem csapongani, nem túlpörögni, nem is túlélni, hanem egyszerűen csak lélegezni. Harmoniában lenni a környezetemmel, a természettel, önmagammal. Ha szomorú vagyok, visszahúzódni, ha boldog vagyok megmutatkozni.

A legtöbbünk vár egy csodára, valami rendhagyóra, ami lehet, hogy talán soha nem következik be. Így hát a legjobb, ha nem várunk rá, hanem teszünk a saját boldogságunkért, hiszen egyedül mi magunk vagyunk felelősek az életünk alakulásáért, senki más. Ha életünk legmeghatározóbb területein (úgy, mint otthon, család, munka, párkapcsolat, egészség, barátok, pénz, spiritualitás / tanulás) egész jól vagyunk, kilengések és szélsőségek nélkül, akkor mondhatjuk, hogy életünk nagyjából harmonikus és rendben van, hiszen ez biztosítja a mentális és fizikai egészségüket is. Ami valljuk be, hogy mindennek az alapja. Ha ez megvan, akkor minden van.

Már egy-két éve felismertem és azóta is azon vagyok, hogy átadjam ezt a klienseimnek is, hogy: minden klassz márka elindítását egy komoly belső önismereti munka előz meg.

Figyelj a belső hangra

Az évek múlásával, még több tapasztalattal a hátam mögött egyre inkább rájövök, hogy ez a fajta érzékenység, éberség (ki hogy hívja) igazán női sajátosság. Figyelni a belső üzenetekre, s így meglátni a külső jeleket. Nem baj, ha az embernek van hite is ehhez, de ha legbelül érzed és tudod, hogy egy napon kitisztul az ég, vagy meghallod a hangot, ami elvezet a helyes út felé, akkor egy olyan fajta önbizalmat kaphatsz, amit egyetlen önismereti csoport vagy segítő sem tud megadni Neked. Ez benned van jelen. Sokáig én is erőlködtem, hogy „jobban legyek”, hogy azonnal összejöjjenek a dolgok mindenben, méghozzá úgy és akkor, amikor én akarom. Aztán persze amikor az ember megkapja a saját pofonjait, akkor egy napon rájön, hogy az élet nagy valószínűséggel nem így működik.

Mindenkinek más a tökéletes, idilli állapot. Ezért mindenkinek magának kell megtalálnia az oda vezető utat. A módszer és az eszközök adottak, de mindenkinél másképp működnek. Az sem mindegy, hogy honnan indulunk, milyen lelkiállapotban vagyunk éppen és hogy magunkhoz képest reális-e a vágyott állapot?

Sok sikeres és ambíciózus nővel dolgoztam már együtt, – és itt azt hiszem ma már kimondhatom, hogy javarészt nőkkel dolgozom, – akik egytől egyik kiváló adottságokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek csupa jó ötlettel a tarsolyukban, ami nem csak működőképes, de igazán értékes és hasznos mások számára is. Egytől egyig tanultak, kifinomultak, ösztönösen érzik, hogy mi a jó nekik, hatással vannak a környezetükre, mert inspiráló személyiségek. De a saját megfigyeléseim szerint azok tudtak mindmáig talpon maradni, akik a kitartásukon, a szakmai tudásukon és az egészséges önbizalmukon kívül elhitték magukról, hogy …

képesek valami igazán eredeti dolgot létrehozni a világban,

mások ítéletei csak megmérgezik a kreativitásukat, így inkább magukra hallgatnak,

jó, amit csinálnak még akkor is, ha nem tudják elsőre minőségileg átadni másoknak.

Én személy szerint tőlük tanultam azt, hogy saját magunkban kell igazán hinnünk ahhoz, hogy minden nap fel tudjunk kelni és tenni a dolgunkat bízva abban, hogy egy napon azon kapjuk magunkat, hogy nem külső tényezők határozzák meg az egyéni boldogságunkat, hanem mi magunk. Ahogyan belül érezzük magunkat, amilyen a belső világunk, azt fogja visszatükrözni nekünk a külvilágunk. Ez működik egy életmódmárka esetében is.

Mi nők ösztönlények vagyunk, s bizony ezt a velünk született tulajdonságot nem tudjuk levetkőzni vállalkozó(nő)ként sem. Így érdemes nem elnyomni, hanem hallgatni a belső iránytűnkre akkor is, ha fontos döntéseket kell hoznunk valamiben. Hiába tűnik valami logikusnak és működőképesnek, ha a belsőnk mégis blokkot érez valahol a rendszerben. Ezt az érzékünket is tudjuk bizony fejleszteni, finomhangolni, mint egy érzékeny műszert.

Mit tehetünk a belső boldogságunkért?

Mindig egyszerű és kis lépésekkel haladjunk. Mondok néhányat, ami nekem eddig bevált:

★ Vegyél vissza az eszeveszett mukatempóból! Minden megvár holnap is.

★ Térj vissza a gyökereidhez! Ehhez nézd meg, hogy honnan jössz, mit hozol magaddal!

★ Élj természetközelibb életet!

★ Lassulj le, hogy meghalld újra a belső hangodat!

★ Mérlegelj, hogy kik vesznek körül. Építsd ki a saját „rajongótáborodat”, bizalmasaidat!

★ Ha nem vagy jó passzban, ne hozz spontán döntéseket!

★ Törekedj a harmoniára a privát és a szakmai életedben is!

★ Mindig a nagy képet nézd! A szűklátókörűségeddel eleshetsz számos lehetőségtől.Gyakorlati tippek

Mutatok néhány praktikát, amivel könnyedén kialakíthatod a saját ritmusodat!

Add mindig önmagadat! Akár ügyféllel vagy, akár a munkatársaiddal. Ha nem azt mutatod kívül, mint belül akkor könnyen félreismerhetnek a körülötted élő és tevékenykedő emberek, ami később sok nézeteltérést és kellemetlenséget eredményezhet. Nem arra gondolok, hogy minden szituációban mondd ki a szádon, amit gondolsz és látsz, hanem éppen hogy azt szeretném ezzel hangsúlyozni, hogy figyelj, légy éber és ami a legfontosabb légy őszinte másokkal, de ugyanúgy magaddal is! Lásd meg, ha valakivel nem egy irányba haladsz!

Mit jelent ez?

Azt, hogy amikor egy másik emberrel kapcsolatban például érzed, hogy valami nem működik, nincs meg az a bizonyos kémia, vagy szemmel láthatóan más értékrend alapján működtök, akkor járj a végére a dolognak, hogy miért és milyen ellenérzések jönnek fel benned, mi az alap probléma. Tapasztalatból mondhatom, ha már a megismerkedéskor jelen van ez az érzés, akkor az mindig ott lesz. Tanácsadók esetében rendkívül fontos erre ügyelni. Kezdő korunkban sokan úgy gondoljuk, hogy nem szép dolog visszautasítani klienseket azért, mert nem szimpatikus eléggé. Pedig szabad és kell is, mert ez jóval többről szól, mint a szimpátia. Lehet alapvető hozzáállásbeli különbség is közöttünk, de lehet emögött sokkal fajsúlyosabb eltérés, ami miatt nagyobb „bajba” kerülhetünk.

Érdemes megtanulni egy életre:

Ha valakivel nagyon erős érzéseink támadnak, – akár rossz, akár jó benyomás által, – arra oda kell figyelni, mert jelentősége lesz az életünkben, üzenetet hordoz magával, tanítani akar minket valamire.

Ha szükséged lenne iránymutatásra, akkor gyere és jelentkezz egy célkitűző beszélgetésre, ahol feltárjuk együtt hol tartasz és hogyan juthatsz el oda, hogy meglásd, ami benned rejlik!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .