fbpx

Énmárka és önfejlesztés

Amikor az ember énmárkát épít, akkor nem tudja kihagyni “önmagát” az építkezésből. A saját stílusjegyeink, ízlésünk, belső világunk akarva akaratlanul meg fog mutatkozni a termékeinken, szolgáltatásunkon és a márka egész filozófiája erre fog épüni. Akkor már miért ne lehetne tudatosan felépíteni a koncepciót, hogy ne csak vaktába lövöldözzünk, hanem el is érjük vele a céljainkat.

Én mindig arra buzdítom a kezdő márkaépítőket, akik elkezdenek velem dolgozni, hogy ne ugorjunk fejest egyből a szakmai lépésekbe, hanem vizsgáljuk meg első körben, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésre már eleve, amiért nem kell különösebb erőfeszítést tenni. Mire is gondolok pontosan? Hát azokra a képességekre, amelyek vagy velünk születettek, vagy már megtanultuk őket. Ezek azok az alap értékek, amelyekre a márkád fel fog épülni, s stabil tud maradni bármely piacon. Ehhez azonban ismerned kell magadat, a legbelsőbb vágyaidat, hogy mi tesz boldoggá, hogy mi az ami épít, s mi az ami pont, hogy nem. Ettől lesz valódi életmódmárkád. Ahhoz, hogy egy márka megszűnjön “csupán” egy termék vagy egy szolgáltatás lenni a fogyasztók / ügyfelek szemében, ahhoz hosszú távú perspektívát kell nyújtani. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy azért fognak veled dolgozni vagy tőled vásárolni, mert a legaktuálisabb trendeknek megfelelő márkát építesz, hanem inkább önmagadért. Nem lehet és nem is kell mindenkit kiszolgálni. Aki viszont téged választ majd, az azért teszi le a voksát melletted, mert tetszik neki, amit csinálsz, amilyen vagy és mert szüksége van rád és arra, amit nyújtani tudsz neki.

Egy sikeres márka felépítéséhez tisztában kell lenned önmagaddal is és azzal, hogy mi tesz téged igazán boldoggá és magabiztossá!

énmárka és önfejlesztés


Mutatok néhány gyakorlati módszert, amelyeket magad is tudsz alkalmazni a hétköznapokban. Ezeknek az egyszerű példáknak a segítségével nem árulok el nagy titkokat, viszont megtalálhatod az egyensúlyt, lecsendesedhetsz, hogy meghalld a saját belső hangodat és így rátalálj arra az útra, ami neked a legjobb, ami téged szolgál majd hosszú távon. Később tovább lépünk egy szintet, de csak akkor, ha ezeket már beépítetted a mindennapjaidba. Nekem nem ment könnyen, se gyorsan, viszont amióta ezek a módszerek az életem szerves részévé váltak, azóta minőségi változást tapasztalok, ami csak előbbre vitt eddig. Ezért most Neked is szeretném átadni őket, hogy te is elindulj az úton az első lépésekkel!

1 // Meditáció – Csendesedj el év végén!

Tudom manapság sok helyről hallod, hogy a meditáció csodákra képes, ugyanakkor sokan azt gondoljuk, hogy “áhh ez nem nekem való”, vagy hogy“ezt csak úgy érdemes csinálni, ha profi vagyok benne, de arra meg kinek van ideje”, esetleg “ezt ebben a pörgős világban kizárt alkalmazni”. Nos én is ebbe a táborba tartoztam korábban, de rájöttem, hogy a meditáció nem csak keresztbe fűzött lábakkal, Buddha pózban tud megvalósulni, hanem elég magamban lenni, elcsendesedni és fókuszálni. Ez megtörténhet habfürdőzés, vagy főzés közben, esetleg egy jó könyv olvasása közben, a lényeg, hogy helyreálljon a ritmusunk, újra önmagunk lehessünk, ne kapkodjunk, vagy valaki másnak akarjunk megfelelni, csak élvezzük azt a néhány pillanatot ami csak a miénk, csak rólunk szól. Én pár éve rászoktam arra, – és ez idén is így lesz, – hogy az év végi nagy hajtásban pont ellenkezőleg cselekszem, és az idegbaj és még több munka helyett inkább minimalizálom a kötelező feladatokat, időben de csak módjával készülök közben az ünnepekre, de ami ennél még fontosabb, ilyenkor szedem össze magamat és mérlegelem, hogy mi volt ebben az évben, miben fejlődtem, min kellene majd változtatnom, egyáltalán hol tartok most az életemben. Nagyon hatékony, és a legjobb ebben a módszerben hogy magad érezhetsz rá, hogy neked mi válik be majd. Így már az újévet is elégedetten kezdheti az ember, nem pedig úgy, hogy minden romokban hever körülötted.

2 // Bullet Journal-módszer – Tervezd meg a napjaidat!

Ha nem is a naplózás-módszerével dolgozol így konkrétan akkor is érdemes listát készíteni a terveidről és a feladataidról. Nekem órisi segítség, hogy egy hét vagy nap elején mindig összeírom a teendőimet, utána amikor visszanézem és kipipálom őket sorban, akkor eltölt az elégedettség érzet, hogy mennyi mindennel elkészültem és előbbre vittem a dolgaimat. Ez növelheti az ember önbizalmát is, hiszen amikor ostoroznád magad, hogy sehol sem tartasz, akkor vissza tudsz tekinteni, hogy mennyi mindent tettél magadért. Ha ezt a módszert folyamatosan alkalmazod, előbb-utóbb beáll egy rend, ami magabiztosságot, ritmust ad az életednek, ettől pedig sokkal kiegyensúlyozottabb leszel. Ha listázod a magánéleti feladatokat a vállalkozásoddal, akkor sokkal jobban össze tudod majd hangolni az életedet és nem lesz hiányérzeted, nem fog elbillenni a mérleg.

3 // Énidő – Találj rá arra, ami kikapcsol!

Erről is most sokat lehet hallani a világban, de itt megint csak magadat kellene megfigyelni, nem pedig másokból kiindulni. A helyzet az, hogy mindannyian mások vagyunk, más szabadidős tevékenység tölt fel bennünket és másra vágyunk, más életszakaszban tartunk. Így az lenne a legfontosabb, hogy először próbáld ki magadat minél több helyzetben, majd érezz rá, hogy téged mi tölt fel igazán és aztán ezt csináld rendszeresen. Akár futni jársz, akár rajzolni vagy jógázni szolgálja a te nyugalmadat. Ne azért csináld, mert mások mondták, hogy ez jó lesz neked. Ne higgy senkinek, menj és tapasztald meg! Ha jó, akkor ne hagyd abba, ha nem az igazi, keress tovább. Ha rátaláltál arra a tevékenységre, hobbira amivel teljesen ki tudod zárni a külvilágot, akkor építsd be az életedbe. Sokan akkor lesznek ingerültek, stresszesek és szétszórtak, ha nem tudnak hódolni a kedvtelésüknek, sok megoldandó feladat és felelősség mellett nincsen meg a szórakozás. Márpedig ez nem kellene, hogy luxus legyen. Engedd meg magadnak, hogy feltöltsd a kimerült energiatartályodat. 

4 // Pihenés – Tedd félre a feladatokat, s csinálj valami egészen mást!

Ha van egy húzós időszakod, s úgy érzed, hogy semmire sincsen időd, nemhogy meditálni vagy pihenni, pont akkor kell megállni egy kicsit. A hétköznapokban csak fenntartjuk az egyensúlyt azzal, ha rutinszerűen foglalkozunk az egészségünkkel, a mentális jóllétünkkel, de amikor tényleg nagy a nyomás, vagy kevés az idő, netán valami nehézségünk támad, akkor kiemelten fontos, hogy megadjuk magunknak a pihenésre az időt. Miért? Mert csak higgadtan tud az ember jó döntéseket hozni és csak nyugodt elmeállapotban tudunk bőséget teremteni magunk körül. Nem pedig kapkodással. Ha nem jönnek a sikerek, pedig éjt nappallá téve dolgozol, csak hajszolod a munkát, akkor nem biztos hogy a kívánt eredményt fogod elérni, viszont teljesen lemeríted magadat.

Azt tanácsolom, hogy ne stresszelj, pihentesd le magadat annyi időre, amennyi most van!

5 // Tisztítás – Szabadulj meg a felesleges energiáktól, ami már nem épít!

Ugyanúgy, ahogyan egy térnek is szüksége van a felfrissülésre, úgy az embernek is. “Szellőztess ki az életedben!” Nem arra gondolok, hogy akkor mindentől szabadulj meg, hanem mérlegeld, hogy …

– a lakásodban, irodádban mi az, ami elavult, nem korszerű, nem használod
– van-e olyan ember körülötted, aki csak lehúz vagy úgy érzed, hogy nem a javadat akarja
– mi gátol abban, hogy kiteljesedj és mi kellene a fejlődéshez
– mit tudsz te magad tenni a változásért

Ha ezekre a kérdésekre nem tudod a választ, akkor érdemes beszélned valakivel erről, mert lehetséges, hogy magadtól nem fogsz tudni előbbre jutni, fejlődni.

Ez az írás egy útmutató csupán, a lényeg hogy találd meg a magad útját az önfejlesztésben is, mert ott kezdődnek majd a nagy csodák, felismerések. Meglátod, hogy sokkal tudatosabban fogod élni az életedet, nem fognak nagy és negatív meglepetések érni és elindusz a fejlődés útján! Ha ezen a stádiumon te már túlvagy, és sokkal nagyobb léptekkel haladnál, akkor nézz körül az online segédanyagaim között és tedd meg az első lépést egy teljesebb élet irányába! 

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .