fbpx

Évzárás stresszmentesen

Építs márkát úgy, mint a profik!

Közelednek a karácsonyi ünnepek, mindenkinek egyre több a teendője otthon és a család körül, ezért így is van egyfajta nyomás rajtunk, de akinek van még egy vállalkozása is, az jól tudja, hogy számára még nem jött el a teljes a kikapcsolódás ideje. Sőt, valaki még most húz bele. Ha szeretnél nyugodtan visszavonulni egy kis időre és stresszmentesen ünnepelni, akkor olvasd el ezt a cikket, amiben összeszedtem, hogy mik lehetnek ennek a feltételei. 

Én mindig is a folyamatos, kitartó munka híve voltam. Nem szeretek az utolsó pillanatban kapkodni. Persze vannak rendkívüli helyzetek az életben, de alapvetően próbálok tudatosan arra törekedni, hogy összhangban legyenek a dolgaim. Mit is jelent ez pontosan?

 • Mindig van egy listám, hogy miket szeretnék elvégezni a következő napokban.
 • Próbálok reálisan tekinteni a lehetőségeimre.
 • Ha valami nem megy, azt vagy elhalasztom, vagy segítséget kérek benne.
 • Igyekszem nem stresszelni magam még több feladattal. (Ez bevallom nehéz!)
 • A pörgősebb időszakokban még több időt szakítok a feltöltődésre! (Bizony!)
 • Többször, kis időkre megállok pihenni, kikapcsolni, akár csak egy kávé erejéig.
 • Nem vállalok be extra kockázatot, kihívást, amikor le vagyok terhelve.
 • Nem hozok azonnal döntést, ha fáradtabb vagyok, inkább alszom rá egyet.
 • Nem tervezek nagyon előre, de ami közvetlenül előttem van, azt jól látom.

Miért olyan fontos ez?

Ha nem látjuk önmagunkat reálisan egy ilyen időszakban, mint az év utolsó hónapja, akkor nagyon könnyen kicsúszhat alólunk a talaj, ami a egészen a teljes összeomláshoz vezethet. Az általam felsorolt pontok csak példák, vedd egyfajta iránymutatásnak, amiből Te is ötletet meríthetsz. A legfontosabb most is, hogy légy önmagad és tedd, ami neked a legjobb.

Találd meg a harmóniádat a mindennapokban! 

Én csupán arra próbállak rávezetni, hogy ha túlhajszolod magad és túlzott stressznek vagy kitéve, akkor sokkal érzékenyebben reagálhatsz dolgokra, könnyebben elrugaszkodhatsz a valóságtól, ami oda vezet, hogy elveszted az irányítást a saját életed felett és nem tudsz az igazán lényeges dolgokra fókuszálni. Ez pedig kulcsfontosságú lenne az év sikeres lezárásához. A siker pedig benned van. Mert akkor lesz valami sikeres, ha te magad annak értékeled. Bármilyen éved volt, könnyű, nehéz vagy éppen kihívásokkal teli, akkor is úgy tudsz elmenni nyugodt szívvel a jól megérdemelt szabadságodra, ha kicsit megállsz, visszanézel, mérlegelsz és összegzed magadban a mögötted álló hónapokat. Mert bár lehet, hogy nem csináltál mindent tökéletesen, lehet hogy a terveid megvalósítása csúszott, vagy meg sem történt úgy, ahogyan szeretted volna, de mégis sokat profitálhatsz abból, ha levonod a magad tanulságait és kiértékeled az évedet. 

2020, a változások éve

Ugye, milyen sok helyről hallottuk ezt már év elején is? Akkor még nem sejtettük, hogy mire vonatkozik, mit is hoz magával ez az év. Mostanra viszont már kristálytisztán látjuk, hogy bármikor jöhet olyan külső körülmény az életünkbe, szakmai utunk során is, ami teljesen keresztülhúzza a számításainkat és távolabb sodorja a vágyott célt tőlünk.

Éppen ezért én arra jöttem rá, hogy …

 • Mindig legyen B-terved a fontos lépéseknél! Soha nem szabad egyetlen tervet készíteni és csak arra alapozni. (Ezt már régóta hangsúlyozom a klienseimnek!)
 • Légy rugalmas! (Ezt még én magam is tanulom!)
  Ha irányt kell változtatni, hát változtass! Csak ne várj vele túl sokat!
 • Hallgass a megérzéseidre, ne másokra!
  Ők nem tudhatják, hogy mire készülsz, mi van a tarsolyodban. Csak Te tudod!
 • Őrizd meg a hidegvéredet és maradj türelmes!
  Ha érzed, hogy felfokozódik körülötted a stressz, akkor éppen hogy ne ventillálj még te is, hanem vegyél vissza kicsit a tempóból. Ne égesd fel az energiáidat!
 • Hallgass meg másokat is, de végül te hozd meg a magad döntéseit!
  Amikor összecsapnak a hullámok a fejünk felett, hajlamosak vagyunk arra, hogy mások befolyása alá helyezzük saját magunkat. Tudat alatt (vagy akár tudatosan is) olyan beszélgetéseket kezdeményezünk, amelyekben kikérjük mások véleményét, hogy aztán arra hagyatkozhassunk, hogy “de mások is azt mondták, hogy …”
 • Válj önállóvá! Nőlj fel végre és ne dühöngj, ne hisztizz és ne másokat hibáztass, mint egy gyerek, ha nem jön össze valami! Mindig kiderül utólag, hogy oka volt annak, hogy miért nem alakult úgy, ahogyan te azt eltervezted. Vagy nem volt itt az ideje, vagy még kellett hozzá valami, vagy nem voltál elég körültekintő és felkészült.
 • Válts nézőpontot! Talán ez a legfontosabb, amit tehetsz válság idején. (Ilyen lehet az év vége is, ha “fenyegetve érzed magad” a stressztől.) Távolodj el kicsit a konkrét problémáidtól és nézz magadra és az életedre külső szemmel. Majd kérdezd meg magadtól, hogy tetszik-e, amit látsz!? Ha nem, mi az, amin változtatnál. Könnyen lehet, hogy te magad is egyből rájössz a megoldásra.

Neked milyen változásokat hozott ez az év?

Szóval számos dolgot tehetsz a nehéz helyzetekben, amivel megkönnyítheted az életedet, ahelyett, hogy még bonyolultabbá tennéd. Mondom ezt úgy, hogy én is átestem minden fázison, de neked már szeretnék segíteni, hogy felismerd a jeleket.


Mire figyelj oda, ha közeledik az év vége

Ha nagy hajtásban vagy, akkor kiemelten fontos, hogy észrevedd magadon a túlhajszoltság jeleit és még időben visszahúzd a gyeplőt, hogy ne szabaduljanak el a dolgok körülötted. Ha szétesel az ünnepek előtt, akkor azt az időt, amit a szeretteiddel tölthetnél arra kell majd szánnod, hogy felépítsd önmagadat. 

Ugye nem éppen erre vágysz?

Ha szeretnél úgy cselekedni, mint a profik és sikeresen lezárni az évedet, hogy aztán felépíthess egy új, sikeresebb esztendőt, akkor olvasd végig figyelmesen a tippjeimet:

 1. Legyen mini ütemterved! (Nem baj, ha eltérsz tőle itt-ott, de legyen egy alap, ami mentén haladhatsz a teendőkkel!)
 2. Tűzd ki magad elé, hogy mi a vágyott végcél! Hogyan szeretnél elmenni szabadságra! Írd le, hogy: “Akkor leszek elégedett, ha … és … megvalósult.”
 3. Bontsd szét a magánjellegű és a hivatalos ügyeidet! Mind kerüljön bele a naptáradba, de az ütemtervedbe csak a vállalkozásoddal kapcsolatos feladatok maradjanak! (Ha híján vagy az idődnek és energiádnak, akkor mérlegelj, hogy mire szánod most az erőforrásaidat! Fontos a kikapcsolódás is, de az váljon hasznodra. Például sportolj, menj ki a szabadba, vagy főzz valami egészségeset!)
 4. Priorizálj! Ha kész a lista, menj végig rajta és jelöld vagy húzd ki azokat a feladatokat, amik elvégzése nem égetően szükséges, viszont téged frusztrálnak és időigényesek.
 5. Ugyanezt megcsinálhatod a kiadásaiddal is, ha ott is érzel nyomást! Tedd át januárra azokat a tételeket, amelyek most nem teljesíthetőek, de nem származik belőle semmiféle hátrányod vagy károd, ha csúsztatod.
 6. Ha elmaradásban vagy valamivel, akkor nézd meg, hogy mindenképpen szükséges-e, hogy még ebben az évben meglegyél vele. Ha nem, tedd át a januári teendők közé, amikor úgyis minden kicsit lazább lesz.
 7. Online marketing: ha a napi munka mellett még az is nyomaszt, hogy valamit posztolni kellene a közösségi oldalaidra, akkor tervezd meg előre a tartalmaidat. Írd össze, hogy év végéig még milyen üzeneteket szeretnél közölni a közönségeddel, majd ülj le, állítsd össze a posztjaidat és ez alapján ütemezd be őket Szilveszterig. Ha menet közben lesz valami rendhagyó, akkor azt majd spontán kiteszed az oldaladra.
 8. Ezt leszámítva csökkentsd a közösségi oldalakon töltött időt, ami elveszi az értékes perceket, órákat az érdemi munkavégzéstől és így megint beúszol csak, ami további frusztrációt okoz majd az időmenedzsmentben. Ne azt lesd, hogy mások mit csinálnak!
 9. Értesítsd időben és egyértelműen a vásárlóidat / klienseidet / online közönségedet, hogy meddig lehet tőled rendelni, veled dolgozni idén, mettől meddig leszel pontosan szabadságon és ez idő alatt, hova lehet fordulni, ha bármi felmerülne. Az sem baj, ha nem szeretnél elérhető lenni, ehhez is jogod van megtenni, csak tudasd ezt másokkal is, hogy egyértelmű legyen számukra, hogy mit várhatnak tőled. Így biztosan megmarad a bizalom és tudják, hogy jövőre is számíthatnak rád!
 10. Húzd meg a határaidat, hiszen Te is ember vagy! Nem kell elvállalnod valamit, azért mert a másik éppen nem eszmélt fel időben, vagy kapkod stb.

Remélem, hogy segítettem ezzel a pár ötlettel, hogy kicsit tudatosabban megszervezd az év végi feladataidat és nyugodt szívvel, elégedetten mehess el ünnepelni és pihenni, hogy aztán újult erővel feltöltekezve kezdhesd meg az újévet, ami új lehetőségeket, kihívásokat és további eredményeket és sikereket tartogat számodra. Addig is készülj tudatosan az ünnepekre és adj idén igazi értéket ajándékba, aminek Te magad is örülnél!

Még egy fontos dolgot érdemes megtenni így év végén. 

I) Nézd meg, hogy mit értél el ebben az évben. (Ünnepeld is meg magad!)

II) Fogalmazd meg, hogy jövőre hova szeretnél eljutni! (Higgyél benne, hogy úgy is lesz!)

Csodálatos adventi készülődést és év végi zárást kívánok mindenkinek!

Ha szeretnél már előre tervezni és látni a jövő évedet, már most decemberben is kérhetsz egy online célkitűző beszélgetést, amely során segítek felkészülni a jövő évi indulásra. Sokaknak segít, ha úgy mennek el pihenni, hogy már tudják mi vár rájuk.

Ha pedig már pontosan tudod, hogy mit szeretnél jövőre megvalósítani, akkor nézz szét a karácsonyi ajándékutalványok között és lepd meg magadat (vagy kérd egy szerettedtől) a számodra legkedvezőbb lehetőséggel, ami segítség számodra!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .