fbpx

Gondolj magadra is

A modern vállalkozók egyik legfőbb erénye a 21. században, hogy nem csupán az értékesítésre és az üzleti szempontokra figyelnek oda, hanem önmagukra is. A személyes jóllétünk meghatározza a sikerességünket. Ahhoz pedig, hogy sikeresek legyünk, bizony a személyiségünket is fejlesztenünk kell, hogy fel tudjuk venni a versenyet ezzel a rohanó és kiszámíthatatlan világgal, ahol minden változhat percről percre. Éppen ezért szükséges kialakítani és megőrizni a saját stabilitásunkat, mert ez lesz mindennek az alapja.

Tudom, hogy már javában benne vagy az év végi hajrában (akár a család körüli teendőkben, akár a vállalkozásod kapcsán), vagy már lelassulóban vagy és fejben már hangolódsz. Mindannyian el vagyunk fáradva, szeretnénk már kicsit megnyugodni, visszavonulni és ünnepelni a szeretteinkkel amennyire csak lehetséges ez most. De azt javaslom, ne feledkezz meg önmagadról sem, hogy stresszmentes legyen az évzárás. Ez nem önzőség, hanem fenntartható gondolkodás, amit fontos tudatosítanod magadban.

Ha szükséges, akkor válts nézőpontot!

Mi nők hajlamosak vagyunk mindenki másra gondolni, hiszen így vagyunk beállítva, csak éppen magunkra nem figyelünk oda kellőképpen. Pedig ha belegondolsz, épp hogy akkor tudsz majd a jelenben lenni és a lehető legjobban megélni a közelgő karácsonyi ünnepeket, ha képes leszel arra, hogy megtartsd az egyensúlyt és ne ess szét. Az egyensúly azt is jelenti, hogy mindent elvégeztél idén, amit szerettél volna és felkészültél az ünnepek utáni időszakra, hiszen erre is kell gondolni, a „hogyan továbbra”! Tudom nehéz idén tervezni és előre látni magunkat, de most kapaszkodót adhat, ha vannak céljaink.

Először is tápláld magad testileg, lelkileg, szellemileg. 

Mi az az öngondoskodás?

Soha nem volt még ennyire fontos, hogy egészséges maradj mind mentálisan, mind fizikálisan. Ebben most Neked is óriási szereped, felelősséged van. Éppen ezért azt javaslom, figyelj oda nap mint nap, hogy fel tudj töltődni, de mindezt tedd természetesen!

Akkor lehet igazán kiélvezni az év végi időszakot, ha a jól megérdemelt pihenés mellett képesek vagyunk fejben (vagy akár írásban) összegezni, hogy mi is áll mögöttünk: mi valósult meg az év eleji tervekből, mi alakult át, s mi az, aminek még nem volt itt az ideje. Ha ezt tisztán látjuk, akkor jöhet a jövő évi célok kitűzése és azok megvalósítása a saját ritmusunk és lehetőségeink mentén. – Kollár Franciska

Ha szeretnél idén magadra is gondolni és tisztán látni, hogy jövőre mi vár rád, milyen célokat tűzz magad elé, akkor lepd meg magadat, vagy kérd egy szerettedtől a karácsonyi ajándékutalványok valamelyikét most kedvezményes áron! >>

AZ ÖNGONDOSKODÁS MINDEGYŐNK SAJÁT FELADATA!

Azért hívom fel a figyelmedet erre ebben az időszakban, mert tényleg azt látom, hogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni önmagunkról. Jártam már ebben a cipőben, így pontosan tudom, hogy miről beszélek. Még ráhúzunk egy lapáttal, még több feladatot veszünk a vállunkra, hogy minden tökéletes legyen, aztán egyszer csak kifulladunk.

Sokkal több időt és energiát vesz el, ha egy ilyen végkimerültségi állapotból vissza kell hoznunk a „fényt”, az energiát, a lendületet az életünkbe.

TERVEZZ + PIHENJ ELEGET + PRIORIZÁLD A TEENDŐIDET

Ha megfogadod ezt a tanácsot, akkor nem érhet túl nagy, vagy váratlan meglepetés.

Hogyan csináljam?

Az alábbi pontokban felsorolok néhány jótanácsot, amelyek nálam már beváltak és azóta is jól működnek. Csupán oda kell figyelnem rá tudatosan, hogy be is tartsam őket:

 • Tedd félre mások elvárásait!
 • Azt tedd meg, ami most neked hasznos és kényelmes!
 • Utasítsd vissza azt, amire most nincsen időd és nem is visz előbbre!
 • A felesleges fecsegés ös önsajnálat helyett cselekedj!
 • Készíts ‘To-do-list’-et mostantól év végéig és tartsd magad ehhez!
 • Állítsd össze a jövő évi főbb célkitűzéseidet, de ne állj neki kidolgozni!
 • Ne csak úgy simán elengedd a gyeplőt év végén, hanem határozd meg, hogy mit szeretnél kihozni az ünnepi pihenésből (életmód szinten) és milyen állapotban szeretnél visszatérni. Nagyon fontos! Ha nem sikerül, akkor ne ostorozd magadat, csak nézd meg, mi kellett volna ahhoz, hogy elérd a vágyott célt!
 • Ne hagyd, hogy bármit is rád erőltessenek! Ha egy év végi koccintás helyett inkább aludnál, akkor tedd azt. Töltődj fel, ahogy neked jó!
 • Menj ki a szabadba! Szervezz hosszú sétákat, kirándulásokat a barátaiddal!
 • Ha már pihentél eleget, akkor összegezd magadban, hogy mi történt veled ebben az évben! Lásd tisztán, hogy az év eleji terveidből mi valósult meg és mi nem jött össze.
 • Ez az év rendhagyó volt sokféle tekintetben. Ezért ne frusztráld magad mások sikereivel! Nézd azt, hogy a saját lehetőségeidhez képest Te mire jutottál és hol tartasz most. Ebből sokkal többet tudsz majd profitálni.
 • + 1 jótanács: tudd, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz vállalkozóként! Akkor fogsz tudni túlélni és tovább építkezni jövőre, ha tudatosítod magadban a küldetésedet!

Tényleg nehéz év áll mögöttünk, amit meg kell emésztenünk. Fel kell dolgoznunk a külvilág történéseit, meg kell állnunk szusszanni egyet és kiereszteni a fáradt gőzt. Most itt a lehetőség, hogy elengedd a környezeted elvárásait és úgy tégy, ahogyan neked a legjobb. Zárd le úgy ezt az évet, ahogyan neked a legjobb. Én csupán azt mondom, hogy ezt is tudatosan csináld, hogy abból a lehető legjobbat tudd kihozni.

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .