fbpx

Így tartsd meg az egyensúlyt

Ez az írás nem csak ezekben a nehéz időkben aktuális, időről időre elő lehet venni majd akkor is, ha úgy érezzük kissé kicsúszott a talaj a lábunk alól. Ezúttal nem hangsúlyozom, hogy a privát életben, vagy vállalkozóként, mert e két terület szintén egyensúlyban kell legyen az életünkben, nincsen egyik a másik nélkül, kölcsönhatásban vannak egymással. Ezért sem fogom elválasztani most őket, hanem komplexen járom körbe a témát, amiből remélem, hogy mindenki ki tudja venni, ami neki éppen aktuális és hasznos.

Először egy kis kitekintés magáról az ‘Egyensúly’-ról, mint fogalomról ﹥﹥

“Egyensúly a mechanikában azt az állapotot jelenti, amelyben egy rendszer minden egyes pontjára ható erők és nyomatékok összege zéró. Statikus egyensúlyban van az a rendszer, amelyben a tárgyra ható erők nem idéznek elő helyváltoztatást.“ – Wikipédia

A mi életünkben is hasonlóképp van, azt leszámítva, hogy nem idéz elő helyváltoztatást. Ez így nem teljesen igaz egy ember életében, hiszen ha kell, akkor változtatunk a fejlődésünk érdekében, a változás pedig elmozdulással, cselekvéssel jár, éberséget jelent. 

“Erőd forrása az EGYENSÚLY, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett hogy harcolnál ellenük.” – Andrew Matthews

Nézzünk kicsit mögé ennek a gondolatnak, ami engem mélységesen inspirál ebben a témában. Tehát ahhoz, hogy az egyensúly állapotába kerüljünk, fel kell ismernünk, hogy valami nem egészen úgy működik körülöttünk, mint kellene. Ha észrevesszük, hogy nem úgy mennek a dolgok, mint ahogyan az nekünk kényelmes lenne az már eleve egy óriási felismerés, amiből sokkal könnyebb a továbblépés ellentétben azzal, aki tagadja, vagy, vagy még nem ismeri fel a helyzetet, ami megérett a változásra. Mik lehetnek ennek az előjelei? Például: ha túlságosan ki vagyunk fáradva, motiváció vesztettek vagyunk, vagy úgy érezzük valami hiányzik az életünkből. Egy szó mint száz, hiányzik a harmónia a mindennapjainkból. Ilyenkor felmerül egyfajta hiányérzet, ami egyből arra ösztönözhet minket, hogy menjünk utána a problémának és keressünk megoldást. Ha úgy érzékeljük, hogy nem történik semmi, megállt az élet, megrekedtünk és nem mennek előre a dolgaink, akkor az is lehet számunkra diszkomfortos, de éppen úgy a túlhajszoltság is, amikor csak magunk után rohanunk és “daráljuk” a hétköznapokat.

A lényeg, hogy egyik állapot sem tart minket egyensúlyban. 

Mit hoz a változás az életünkbe?

Ha éppen egy nagyobb változáson megyünk keresztül, az is kizökkenthet a komfortzónánkból, de ennél az állapotnál könnyedén tudatosíthatjuk magunkban, hogy ez egy átmeneti állapot, ami értünk történik. Ezt lehet jobban és rosszabbul is megélni, hozzáállás kérdése. Ilyenkor szintén érezhetjük azt, hogy kiestünk az egyensúlyból, a megszokott ritmusból, de az ismeretlen sok izgalmat, kihívást és pozitívumot is hozhat magával, csak tudni kell kezelni. Ezért érdemes ilyenkor is arra törekedni, hogy ne legyenek szélsőséges kilengéseink, úgy mint dühkitörés, kiborulás, végkimerülés vagy éppen túlfűtöttség, munkamánia, túlzott tenni akarás, irányítás. 

A legfontosabb ilyenkor, hogy békés közeg kialakítására törekedjünk, amit kívül és belül is éljünk meg. Ne égessük fel magunk körül azt, amit nem muszáj és belül is csillapítsuk a lelkünket, elménket, ha érezzük, hogy hajszálon billeg a hangulatunk. 

Azokon az életterületeken, ahol valamit túlzásba vittünk, ott vegyünk vissza kicsit, s ahol valami hiányérzetünk van, ott pótoljuk amit kell. Legyen szó sportról, pihenésről, feltöltődésről, munkáról, önfejlesztésről vagy tanulásról. Gazdálkodjunk okosan az energiákkal, s tanuljuk meg kordában tartani a körülöttünk működő erőket. Ne álljunk szembe velük, hanem kössünk velük békét. Ha valamire túl nagy hagsúlyt fektetünk, az felerősödhet és átveheti az irányítást tőlünk. Ez pedig szintén kiboríthat minket.

Mondok egy példát a könnyebb érthetőség kedvéért:

Ha éppen túl vagy életed egyik legnagyobb elhatározásán és azon dolgozol, hogy elindítsd a saját vállalkozásodat, akkor fontos átgondolni az alábbiakat:

 • Valóban készen állok-e, hogy megmutassam magam és láthatóvá váljak?
 • Mennyire vagyok felkészült a váratlan helyzetekre?
 • Mi a legrosszabb, ami történhet a megvalósítás során?
 • Kik lesznek a segítőim? Mi a viszonyulásom hozzájuk?
 • Életképes-e az ötletem?
 • Mennyire viselem el az építő kritikát? Tudok-e belőle meríteni?
 • Mennyire vagyok kitartó az élet más területein?
 • Mennyire hiszek saját magamban?
 • Hol vannak a határaim? (Mi fér bele és mi nem?)
 • Mi az a pont, amikor abbahagyom amit csinálok?
 • Képes vagyok-e segítséget kérni, ha elakadok valamiben?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása végigvezethet Téged egy olyan úton, ahol szembesülhetsz a saját félelmeiddel, korlátaiddal, de ugyanakkor az értékeiddel is. Ha ugyanis nincsen meg a kellő önismeretünk, akkor könnyen kieshetünk az egyensúlyból, ami kezdő vállalkozóként oda vezethet, hogy idő előtt feladod az álmaidat.

Egyensúly a márkaépítésben

Én a munkám során azt a célt tűztem ki magam elé, hogy legfőképpen abban támogassalak Téged, hogy ez ne következzen be. Vagyis hogy eljuttassalak abba a fázisba, ahol láthatod felépülni a saját márkádat, s a legféltettebb vágyaidból konkrét tervek, célok lesznek. De azt nem állíthatom, – és soha nem is teszem, – hogy ez mindenki számára egy könnyű menet lesz. De nagyban befolyásolhatod a belső erőiddel: az akaratoddal, a kitartásoddal, a hiteddel, az ösztöneiddel, a tudásoddal és persze a személyiségeddel. De ez csak akkor működik, ha ismered önmagadat és a korlátaidat.

Tudod, hogy meddig mehetsz el, hogy ne ess ki az egyensúlyból, mert már felismered az árulkodó jeleket és még azelőtt cselekszel, hogy átesnél egy olyan állapotba, ahol a mozdulatlanság, a motivációhiány és a kilátástalanság az úr. Onnan nehéz visszajönni és gyakran elviszi az energiánkat azokról a területekről, ahol szükség lenne rá.

De tudatosítsd magadban azt is, hogy változtatni az eddigi működéseden nem feltétlenül jelenti az egyensúly elvesztését. Ha képes vagy jól kezelni az átmeneti időszakokat, amikor valami újba vágod a fejszédet, vagy átállsz egy új rendszerre, vagy berekeszted az eddigi működésedet, ha irányt váltasz a munkádban, vagy ha csak magasabb fokozatra kapcsolsz, akkor is sokat segíthet, ha egyensúlyra törekedsz és már előre felméred azt, hogy ez mivel jár majd és tudatosan kontrollálod az eseményeket.

A 2020-as év tökéletes példa arra, hogy merni kell felvállalni magadat, az identitásodat, a terveidet, mert csak így érvényesülhetsz, illetve hogy rugalmasnak kell lenned a hirtelen jött változásokkal szemben. Ha ellenkezel olyan környezeti körülmények ellen, amire abszolút nincsen ráhatásod, az komoly károkat okozhat az önbecsüléseden és az egódon is, ami kihatással lesz a vállalkozásod eredményeire, a pénzügyeidre, a kapcsolataidra és a magánéletedre is. Igaz a mondás, miszerint ha otthon nincsenek rendben a dolgok, akkor a hivatásodban sem fogod tudni megállni a helyedet. Ugyanez érvényes a belső világunkra is. Ha belül nem vagyunk egyensúlyban, a külső világunk is ezt fogja visszatükrözi. Éppen ezért örök körforgásban vannak egymással az imént említett területek, ezért kezeld őket komplexen és tudatosan.

Dolgozz egy Lifestyle Brand Therapist segítségével!

Ha úgy érzed, hogy jól jönne most egy külső szem, aki ránéz az életedre, a terveidre és azok megvalósításának ütemezésére, akkor élj a kedvezményes lehetőséggel és foglalj időpontot egy online célkitűző beszélgetésre, ahol segítek, hogy újra reálisan nézz magadra és a terveidre. Ez az alkalom nem jelent semmilyen elköteleződést a további munkához, csupán megadja a kezdő lökést Neked az állóvízben, s kinyitja a kapukat előtted, hogy újra el tudj indulni a számodra jó irányba. Segítek feltérképezni, hogy biztosan jó úton haladsz-e, ami neked való, s ha kell rávilágítok hogy min kellene változtatnod, ha mellékvágányra kerültél. Mindenkivel megesik az életében, de én is tudom, hogy nagyon nehéz egyedül kikeveredni a saját negatív gondolatvilágunkból és lendületet venni, ezért segítek, hogy ne érezd magad egyedül és el tudj mozdulni a kilátástalanság örvényéből.

Ha nem hagyod eluralkodni a félelmeidet és a fejlődésbe, építkezésbe fekteted az energiádat, akkor ezt fogod erősíteni az életedben. – Kollár Franciska

Egyensúly az életmódban

Nem utolsó sorban arra is szeretném felhívni a figyelmedet ezzel az írással, hogy ha életmódmárkát építesz, akkor nap mint nap tudatosítanod kell magadban, hogy nem lehet különválasztani az életviteledet és a vállalkozásodat. Mert egy jó énmárka vagy életmódmárka belülről (vagyis a működésében) a Te saját belső világodat, értékrendedet, kívülről (vagyis a vizuális és online megjelenésében, arculatában) a stílusodat közvetíti a leendő ügyfeleid felé. Érted már, hogy miért van ekkora jelentősége? Ezért arra bátorítalak, hogy kezeld egységben az egészségedet, az életmódbeli szokásaidat, s ezéltal találd meg az egyensúlyt az életedben, így a munkádban is! Egyik hat a másikra és vissza, ezért szisztematikusan mindennel kell foglalkoznod.

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .