fbpx

Inspiráció szabadúszóknak

,

Ebben az írásban hasznos tippeket és tanácsokat szeretnék megosztani Veled otthoni munkavégzéshez, szabadúszói léthez, egy újfajta életvitelhez, ami a mai modern vállalkozók életét és hatékonyságát már jelentősen befolyásolja. Ha digitális nomádnak tartod magad, akkor Neked is szól ez a cikk, hiszen ezek a határok ma már teljesen elmosódnak.

Ma már nem tudjuk magunkat egyértelműen behatárolni a fizikai tartózkodási helyünk szerint, hogy egyéni vállalkozók, szabadúszók, digitális nomádok, üzlettulajdonosok vagy mik is vagyunk pontosan. Meg mindegy is valójában. Valahogy időközben értelmét veszítette ez a titulus. A világ bármely pontján is üljél éppen, az a fontos, hogy be tudod-e osztani jól az idődet, kézben tudod-e tartani a vállalkozásod ügyeit, foglalkozol-e eleget az adminisztrációval, pénzügyi tervezéssel, stb. és szakítasz-e időt a saját fejlődésedre, feltöltődésedre. Vagyis a lényeg az, hogyan menedzseled az életedet?! Tudatos vagy-e olyan kérdésekben, mint például a saját szabályaid kialakítása, határaid meghúzása, a munkával és a szabadidővel töltött órák számának beosztása, a kikapcsolódásod, spirituális fejlődésed megtervezése, a közösségi média jelenléted ütemezése, vagy teljesen esetleges és véletlenszerű minden, ami körülötted történik és Te csak megfigyelő vagy a saját életedben?

Míg olvasod-e sorokat beazonosítottad, hogy melyik csoportba szeretnél tartozni?

Ha nem tudod, hogy pontosan mit jelent a tudatosság az életviteled kialakításában és hogyan hat ez a vállalkozásodra, akkor szeretettel meghívlak a 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás Nr.1 tavaszi szériájába, ahol megismerheted ennek a gondolkodásnak az alapjait és a modern vállalkozói életmód kialakításának lehetőségeit. Vágj bele, ha szeretnél fejlődni!

Ez egy gyakorlatias módszer, amely lépésről lépésre megmutatja hogyan kösd össze a márkaépítést az önfejlesztéssel és hogyan találj rá önmagadra ezáltal a saját életmódmárkádban, ami később sikerre viszi az üzletedet. Egy 21. századi modern vállalkozónak mélyebbre kell ásnia a saját személyiségében ahhoz, hogy értéket teremtsen, inspiráljon másokat és sikereket érjen el. Viszont ép szellem-lélek-test nélkül ez nem igazán megvalósítható. Csatlakozz, ha éppen erre van szükséged! >>

Az elmúlt év bebizonyította számomra, hogy tényleg nincsenek már határok országok és kontinensek (vagyis az aktuális fizikai tartózkodási helyünk) között semmilyen területen. Nincs több kifogás, aki például dolgozni akar, az tud is. Választhat bárhonnan szakembert, segítőt, bármilyen digitális szolgáltatót vagy kreatívot, de a csomagküldő szolgálatok segítségével még olyan termékekhez is hozzájuthat bárki, amelyek nem rendelhetők meg a világhálón.

Korábban is fő célkitűzésem volt, de mára már valósággá vált és működik is. Online dolgozunk a klienseimmel most éppen Ausztráliából, Új-Zélandról, Brüsszelből, Észtországból. Imádom, hogy minden konzultáció egy pár perces „baráti beszélgetéssel indul”, mintha tényleg régóta ismernénk egymást személyesen. Így megtudjuk egymásról, hogy ki milyen lelkiállapotban van éppen, min ment keresztül a legutóbbi találkozó óta. Vagyis az online tér ellenére igyekszünk megteremteni azt a bizalmi, intim légkört, ami szükséges a haladáshoz. Persze nekem is nagyon fontosak a személyes kapcsolatok, de most ez az új helyzet van, ehhez kell alkalmazkodni. Nem gondoltam volna, de ez az átállás teljesen észrevétlenül és zökkenőmentesen zajlott, így én magam is csak mostanában eszméltem fel, hogy valójában mindegy, hogy hol ülök fizikálisan, – és az „ügyfél” is, – a lényeg hogy kellőképpen rá tudjunk hangolódni a találkozóra. Lehetnék akár a Csendes-óceán partján is, vagy a másik szobában, a kamera túloldalán csak a háttér változik. Ez lett az új irány. Megváltoztak az általános szokásaim, a napi rutinom, az étkezési ízlésem, talán még egy kicsit a személyiségem is, mások lettek a prioritásaim, átalakultak a társas kapcsolataim. Ehhez akarva akaratlanul, de illeszkednie kellett az egész életmódomnak, csak így őrizhetem meg az egyensúlyt, ami kihat a munkám minőségére, a vállalkozásom sikerességére.

Így lettem digitális nomád a pandémia idején!

A helyzet az, hogy szabadúszó vállalkozóként több nehézséggel kell szembenéznünk, mint azt elsőre gondolná az ember. Amikor belevágunk az álmaink megvalósításába, akkor a legtöbben csak arra fókuszálunk, hogy a lehető legklasszabban mutassuk meg a világnak, hogy mihez értünk, milyen nagyszerűek vagyunk abban, amit éppen csinálunk. Ebben a hévben viszont nagyon könnyű megfeledkezni arról, hogy még számos területen brillíroznunk kell ahhoz, hogy valóban sikeresek legyünk és ne csak a kezdeti időkben működjön a vállalkozásunk, hanem hosszú távú, fenntartható stratégiánk legyen, amelyek életben tartanak minket a legnehezebb időkben is, – mint például egy ilyen pandémiás időszakban is, – amit bár nem lehet sohasem előre látni, de fel lehet készülni sokféleképpen. De ne szaladjunk ennyire előre! Ebben a cikkben most nem feltétlenül erre a helyzetre fókuszálnék, hanem azokra a lehetőségekre szeretnék rávilágítani és alternatívákat nyújtani, amelyekkel mindenképpen számolnunk kell, ha belekezdünk egy életmódmárka felépítésébe. Ez nem jelenti azt, hogy a mostani időszakra ne lehetne alkalmazni a következő praktikákat, sőt bátran élj vele, ha segít.

Az élet minden területén szükségünk van feltöltődésre, megújulásra. Az időnk jó részét a munkánkkal töltjük, éppen ezért nem mindegy, hogy mit milyen minőségben és mekkora erőbedobással teszünk. Van, akinek komoly erőfeszítésébe és energiabefektetésébe kerül mindennap bemenni a munkahelyére és elvégezni a feladatait. Nem lehet mindenki szabadúszó, de megtalálhatja azt a fajta szabadságot és kreatív alkotói közeget, amelyben nap mint nap új gondolatokkal töltődhet fel és izgalmas élményekkel gazdagodhat.

Ha erről további gondolatokat olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe az Inspiráció Természetesen – Találj rá a kreativitásodra! (BOOOK Kiadó) című életmódkalauzt, amit a testvéremmel, Kollár Borival állítottunk össze és írtunk meg éppen ebből a felindulásból, hogy megmutassunk egy olyan lehetséges világot, amiben egyszerre lehetsz alkotó ember és vállalkozó vagy munkavállaló. Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy kis lelki feltöltődésre, ha alkotnál, ha felszabadulnál, ha szívesen töltenéd az idődet egy inspiráló térben, akkor nézd meg a Borarti Élménytér tavaszi workshopjait, hátha találsz kedvedre valót!

Nézzük meg tehát, hogy mi mindenre kellene odafigyelnie egy kreatív szabadúszónak ahhoz, hogy képes legyen megtartani az egyensúlyt a mindennapokban! Én hiszem, hogy ezek azok a területek, amelyek kihatnak a harmónia érzetünkre! >>

⤷ Időmenedzsment

⤷ Pénzügyi alapismeretek és üzleti tervezés

⤷ Munka vs. magánélet egyensúlyának megtartása

⤷ Szabadidő és kikapcsolódás (énidő, feltöltődés, fizikai jóllét)

⤷ Mentális töltekezés (szakmai és önismereti tanulás, fejlődés)

⤷ Fizikai állóképesség, sport

⤷ Stresszcsökkentés (Minfulness technikák)

⤷ Motiváció a mindennapi munkavégzéshez

⤷ Inspiráció, az érdeklődés fenntartása, muníció, kreativitás

⤷ Megfelelő környezet kialakítása munkavégzéshez (Erről még többet itt olvashatsz!)

Ha már ezekre odafigyelsz, akkor már nagy baj nem történhet. Mindemellett érdemes odafigyelned, hogy meghúzd a saját határaidat és kialakítsd a saját működési elveidet (a munkában és a privát életedben is), – főként ha olyan szakmát választottál, mely során emberekkel dolgozol tanácsadóként, segítőként, coach-ként, terapeutaként, stb. – aztán felépítsd az energiatartályodat és megtanuld feltölteni azt, ha kiüresedne, majd képes legyél egyensúlyban tartani az életedet. Az eddigi tapasztalataimra építve – ami közel nyolc év önismereti munkát jelent, – úgy gondolom, hogy arra kellene törekedned, hogy elérj egy olyan szintet, ahol már nem zuhansz vissza a kilátástalanság és teljes kimerültség állapotába.

Ha ebben szükséged lenne egyéni iránymutatásra, akkor nézd meg a Francy Életmód Programot és jelentkezz be egyéni ülésre. Ha ezt a filozófiát szeretnéd már egyből bevinni a vállalkozásodba és tudatosan felépíteni az életmódmárkádat, akkor olvasd el a ‘Slow Márka’ Mentorprogram tematikáját és ha különlegesnek találod, akkor jelentkezz és dolgozzunk együtt a 7 fő energiaközpontra építkezve. Ez a legkiválóbb lehetőség, ha szeretnéd megtalálni az egyensúlyod modern vállalkozóként. Hiszen vállalkozóként is jöhetnek olyan pillanatok…

Amikor próbálunk ráhangolódni egy új feladatra, friss, motiváló impulzusokat és inspiráló embereket keresünk magunk köré. Egy új gondolat megszületése olyan, mint az ébredő természet a sötét, lomha téli hónapok után. Még nem nagy léptekkel, de próbál megújulni és magához térni minden élőlény. Ebben az időszakban még nem akarjuk megváltani a világot, csak tesszük a dolgunkat csendesen, de már sokkal aktívabban, mint addig. A természethez hasonlóan mi is hiszünk abban, hogy vannak olyan időszakok, amikor nem jönnek a világmegváltó gondolatok, egyszerűen csak ritmusban kell maradnunk. Egy ilyen időszakban a tervezés és a tudatos időbeosztás nagy segítségünkre lehet.

Ezt a szemléletét és hozzáállást adjuk át az Inspiráció Természetesen – Találj rá a kreativitásodra! című életmódkalauzban és ehhez a filozófiához csatlakozik a Francy Életmód Program is, aminek az első lépcsőfoka a 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás Nr.1.

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com, Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist, Photon.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .