fbpx

Lassíts és hallgass az érzéseidre

Már régóta jár a fejemben ez a téma, de most egyértelmű jelet kaptam az élettől, hogy erről írjak, s mivel megtanultam figyelni a belső hangra és a megérzéseimre, így most sem megyek el mellettük. Jó ideje foglalkoztat a téma, hogyan tisztítsam le a lehető legegyszerűbbre a működésemet, – értem ez alatt a vállalkozásom és a magánéletem mindennapjait, – és álljak be egy olyan tempóra, amiben jól érzem magam. Azonnal felismertem, ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjek lépéseket tenni ez ügyben, elsőként el kell engednem a saját és mások elvárásait és a környezetem nyomását.

Ehhez elengedhetetlen az önfejlesztés egyéni folyamatának beépítése a márkaépítésbe.

Az is nagyon szubjektív, hogy ki mikor érzi tényleg jól magát és mit is jelent ez pontosan.

Nézzük meg inspirációként, hogy én mitől tapasztalom ezt a komfortérzetet:

  • Számomra fontos, hogy tudjak előre tervezni. [De ebben is megtanultam rugalmasabbnak lenni. Nem a kényszeres ragaszkodás a lényeg, hanem a ritmus!]
  • Nem szeretek rohanni, kapkodni és magam után futni.
  • Szeretem kézben tartani a dolgokra. [Itt megint nem a merev berögződöttségre gondolok, hanem arra, hogy ne ‘ad hoc’ jelleggel éljem az életemet.
  • Én hiszem, hogy az embert megtalálják a jó dolgok/lehetőségek/emberek, de ez senkinek nem hullik az ölébe magától, tenni kell érte és keresni a lehetőséget.
  • Észrevettem (és ebben már van tudatosság és kellő önismeret), hogy az tesz legjobban boldoggá, ha kiegyensúlyozott vagyok. Ha érzem, hogy nem hullanak szét körülöttem a dolgok, hanem éppen hogy kézben tartok mindent. Erre azt is értem, hogy amikor érzem, hogy ki vagyok fáradva, vagy a kiborulás határán állok valami miatt, akkor „vissszarántom a gyeplőket”, s egyszerűen visszaveszek a tempóból még akkor is, ha olyan időszakban vagyok, amikor éppen hogy hajtani kellene.
  • Semmire sem mész, ha erőltetsz valamit, aminek nincs itt az ideje, vagy még nem áll össze. Ez egy örök igazság! (Szóval képes vagyok felismerni a határaimat és megadni magamnak azt, amire igazán szükségem van egy adott helyzetben!)
  • A jó ritmus nálam azt jelenti, hogy: van időm minőségi munkát végezni – felkészülni a megbeszélésekre, átgondolni fontos döntéseket, ha kifáradok/lemerülök a munkában, akkor több időt töltök az energiaszintem emelésével, a lelkem visszatöltésével, különben felborul az egyensúly.
  • Odafigyelek a környezetemtől kapott jelekre, hogy mit akarnak üzenni nekem.

Egy tökéletesen ide illő példát mesélek el >>

Minden évben eltervezem, hogy a januárt visszahúzódva töltöm viszonylag kevés munkával (kliensekkel), de annál több háttérmunkával, tervezéssel. Idén sem volt ez másképp. Már decemberben megvolt a fejemben a vágy, hogy egy ilyen hajtós év után kicsit kivonódjak a forgatagból és feltöltődjek, majd átgondoljam, hogy mit is szeretnék pontosan elérni, megvalósítani. S mivel tudom, hogy télen erre több lehetőségem nyílik, mint nyáron, ezért elkezdtem felkészülni korábban az évzárásra és erre a pihenésre. A karácsonyi ünnepek alatt egyáltalán nem szerettem volna dolgozni. Erről a döntésemről tájékoztattam a meglévő és a jövőbeni klienseimet is, hogy ne frusztráljon, hogy csak úgy leállok és csapot, papot ott hagyok. A terv első része tökéletesen sikerül, aztán egyszer csak jött egy szikra a fejembe, hogy ha januárban szeretnék több időt a háttérben tölteni, februárban pedig szeretnék szabadásgra is menni és a szolgáltatásaimat is újra kellene definiálni, akkor túl késő lesz, hogy mindennek január elején álljak neki. Így hát kihasználtam az alkotói hullámot.

Azonnal felismertem, hogy ez egy fontos pillanat, amit meg kell ragadni.

Tudatos tervezés és slow business

Mivel decemberben még azzal voltam elfoglalva, hogy viszonylag beérjem magamat a 2020-as évre tervezett dolgaimmal és lezárjam az aktuálisan futó projektjeimet, ezért ahhoz már nem éreztem kellő energiát és kapacitást, hogy mindezekkel párhuzamosan már az előttem álló évet is A-tól Z-ig megtervezzem úgy, hogy még nem látom, milyen korlátozásokkal kell majd számolnunk az új évben. Ezért úgy döntöttem, hogy két ütemben dolgozom ki és hozom nyilvánosságra az idei terveimet, aminek két óriási előnyét is láttam:

  1. Nem stresszelek be januárban, hogy el vagyok késve mindennel.
  2. Így lesz elég időm mindent átgondolni, kidolgozni és elindítani a tőlem megszokott minőségben, ami számomra rettentő fontos a hitelességem megőrzése miatt.

Mivel jött ez a nem várt, kreatív alkotói hangulat egyik nap, ezért úgy döntöttem, hogy itt az idő elkezdeni gyakorolni a rugalmasságot és elengedni a ragaszkodásomat, hogy minden úgy legyen, ahogyan elterveztem. Gyakorlatilag egy nap alatt megújítottam a honlapomon a márkaépítéshez kapcsolódó régi szolgáltatásokat és kidolgoztam az újakat. Mondjuk ehhez annyit hozzá kell tennem, hogy a fejemben azért megvolt, hogy milyen irányba szeretnék elmenni, hiszen hónapok óta dolgozom egy nagyobb változáson, átálláson a márkám életében (aminek hatását majd most fogjátok érzékelni), így „csak” a részleteket kellett kidolgoznom. De nagyon kellemes érzés volt, hogy ez viszont olyan gördülékenyen és természetesen jött ki belőlem, hogy egyszerűen öröm volt minden szót és gondolatot leírnom. Ezután jött még egy kis jól megérdemelt pihenés, s a januárt ha hangulatilag kicsit melankólikusan is, de nagyon hatékonyan kezdtem.

Itt jön a nagy felismerés megint: mert bár nagyon nagy örömmel töltött el, hogy sínen vannak a dolgaim, ugyanakkor nem osztottam be jól az energiáimat és azt éreztem, ha most nem veszek vissza a lendületből, akor hamar ki fogok fulladni.

Fenntarthatóság, mint egy újfajta üzleti modell

Ez a hullám kitartott a hónap végéig, ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre összerántottam a feladatokat, hogy februárban beharangozhassan a vadonatúj Életmód Programomat, aminek az első része, az Early Bird Program Életmódmárkáknak, ami már elérhető bárki számára, aki a márkaépítés szakmai tudnivalói mellett az önfejlesztéssel is foglalkozni szeretne modern vállalkozóként. A második etap márciustól lesz elérhető, amikor elindul az első Online Életmód Program (21 napos kihívás) is. Ezekhez mind sok-sok türelem, higgadt és átgondolt stratégia és befektetett munka szükséges, ezért meg kellett terveznem azt is, hogy mikor szakítok időt ezeknek a programoknak a kidolgozására a kliensek mellett úgy, hogy közben tudjam élvezni azt amit csinálok és ne kimerüljek vagy netán kiégjek tőle. Ez nem kis feladat és több lemondással is jár, ha komolyan vesszük a fejlődésünket.

Ebben viszont óriási segítségemre volt az a fajta új szemlélet, amit az egyik új szolgáltatásom, a ‘Slow Márka’ Mentorprogram keretében adok át másoknak is. Ez a kellő időben megtartott lelassulásról, tudatos gondolkodásról és tervezésről, felelősségvállalásról, fenntarthatóságról és az életvitelünk átszervezéséről szól, amit nem kampány jelleggel végzünk, hanem mindennapi rutinná alakítjuk.

Ennek a filozófiának az a lényege, hogy …

❆ nem óriási volumenben gondolkozunk,

❆ lépésről lépésre építkezünk a saját erőforrásainkhoz mérten,

❆ nem a gyors vagyonszerzés, meggazgagodás a legfőbb célunk, hanem önmagunk felfedezése és egy életképes, valódi értékeken alapuló életmódmárka felépítése, aminek a működtetése boldoggá tesz,

❆ a siker itt következmény: ami a bőség legkülönbözőbb formáiban mutatkozik meg,

❆ hitelességre, önazonosságra törekszünk,

❆ saját álmunk megvalósítása mellett másoknak is segítünk,

❆ életvitelünk szorosan összefonódik a márkánk filozófiájával,

❆ missziónk a tevékenységünk, saját munkánk szerelmesei vagyunk.

Lehetne még hosszasan folytatni a sort, de talán már ebből is jól érződik, hogy itt a hosszú távú tervezés, a megfontolt döntések és az életminőségünk javítása, átalakítása az új irány. A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy jelenleg hol tartunk most és hová szeretnénk eljutni, s ha néha meginog bárki az úton, akkor ne ostorozza, büntesse magát, hanem finomhangolással korrigáljon és tanuljon az esetből, hogy legközelebb egy lépéssel még közelebb kerüljön a vágyott célhoz. Ez tudom, hogy nem könnyű és sokan azt hiszitek, hogy ebbe a folyamatba csak ép és egészséges lélekkel lehet belépni, de az igazság az, hogy döntés kérdése, hogy mikor állsz neki és milyen mélységekig jutsz el.

Én például a drasztikus diátékban sem hiszek, mert az elvonás, komolyabb önmegtartóztatás éppen hogy ellenkező tüneteken produkálhat az emberben, ami a mértékletesség teljes felborulásával járhat. Ezt pedig sokkal több idő visszahozni, mint megelőzni. A prevenció az egészségünk megőrzésében, egy megfelelő életvitel kialakításában épp olyan fontos, mint a márkaépítésben, így én már egy egészként tekintek erre a két folyamatra, amelyeket harmonikusan fel tudunk fejleszteni egymás mellett.

Jótanács hétköznapokra

Ha észreveszed magadon a kifáradás jeleit (ez nem az a jól haladtam ma jóleső fáradtság érzés, hanem az ideges, feszült, kapkodós kimerültség), akkor vegyél vissza a tempóból.

Találj apró örömöket, feltöltődést az életedben, ami visszahozza az egyensúlyt az életedbe. [Az Online Életmód Program-ban erre is fogok gyakorlati útmutatás és feladatot adni!]

Ne rombold, hanem építsd a szervezetedet ilyenkor. Figyelj oda az elegendő mennyiségű és minőségű alvásra, testmozgásra és az egészséges táplálkozásra és tölts időt (akár online is) a barátaiddal, akik szeretnek, megértenek és melletted állnak, támogatnak abban amit csinálsz. Ez már önmagában visszaadhatja az önbizalmadat, ami erőt ad és lendületet hoz a hétköznapjaidba. Én korábban külön értelmeztem ezeket a területeket, de rájöttem, hogy ha péládul felborul az étkezésem, vagy a mozgással töltött minőségi idő, az azonnal megmutatkozik a munkámban. Türelmetenebb, feszültebb leszek és elvesztem sokszor a motivációt, amit utána aztán csak kemény munkával tudok visszahozni.

Építsd fel a saját szabályaidat és élj ezeknek megfelelően!

S végül egy utolsó, de nagyon fontos gondolat: ne állíts fel saját magadnak olyan gátakat, amiket nem tudsz átugrani elsőre és aztán ezzel nyomasztod magadat. Ezt magadnak csinálod hidd el, csak ezzel szabotálod is a vágyaid megvalósulását és elveszed magadtól annak örömét, hogy a sikerhez vezető úton is jól érezd magadat.

Pedig ez a túlélés titka.

Nem túlélni, hanem megélni kellene helyzeteket, feladatokat, lehetőségeket!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .