fbpx

Megújult a konyhám

Fesd le a bútorodat Annie Sloan – Chalk Paint™ festékkel!

Körülbelül egy éve indult el egy folyamat bennem, hogy a beköltözés utáni fázisból kilépve szépen lassan testreszabjam az otthonomat. A nappali után most a konyha került napirendre.

Tulajdonképpen azóta kacérkodom a gondolattal, hogy átfessem a konyhabútoromat, amióta beköltöztem ebbe a lakásba. Egy sima natúr fa Ikeás bútorcsaládról van szó, de valahogy mindig olyan sötétnek és kicsit ósdinak éreztem, hogy folyamatosan ott lebegett a gondolataimban, hogy változtassak. Tudtam, ha egyszer rászánom magam erre a nagy projektre, akkor #AnnieSloan krétafestékkel fogom lefesteni a bútort.

Tavaly találkoztam ezzel a márkával a Nemiskacat egyik workshopján a Borati Alkotó Tér és Műhelyben, ahol Enikő megmutatta, hogyan működik ez az anyag és hogy tényleg gyerekjáték ezzel a festékkel felújítani a bútorokat. Persze kezdhettem volna egy székkel is, de tényleg annyira egyszerűnek tűnt, hogy belevágtam a teljes konyha felújításába. Én két napot szántam rá, ebből lett egy hét is, de inkább csak azért, mert nem siettem és próbáltam szisztematikusan haladni. De kétségkívül megérte a fáradtságot. A két legfontosabb érv, ami emellett a márka mellett szólt nálam, hogy (1) nem kellett csiszolni a bútort, mert így is megtapad a festék, (2) nem kelettl alapozni sem. Atyaég, micsoda mázli, tudom miről beszélek!

Engem már itt meggyőzött ez a termék, de igazán akkor szerettem bele, amikor láttam, hogy valóban friss és strukturált felületeket érhetek el vele. Nekem mindig is nagyon közel állt a szívemhez ez a kicsit kopottas, rusztikus hatású franciás stílus, így azt gondoltam magamban, hogy végre van egy festék, amivel nem kell erőlködöm, hogy elérjem ezt az eredményt. Persze ennek van előnye is, hátránya is. Például, hogy előre tudatosítanom kellett magamban, hogy nem lesz tökéletes, homogén felületű a bútor, viszont tényleg rusztikus és különleges lesz, ami nálam azért eléggé prioritás. De ne siessünk ennyire előre. A munkálatok megkezdése előtt beszereztem mindent előre, hogy ne kelljen megszakítani a munkát.

Eszközök és termékek:

 • 3 l Annie Sloan Chalk Paint ™ – Original (Az Original meleg, puha, kissé krémes fehér szín, a régi festett bútorok fehér színe. Kimondottan erre volt szükségem, mivel világosítani szerettem volna a teret.) Javaslat: én eleinte 2 liter festéket szereztem be, de nem volt elég, inkább számolj rá!
 • 1 nagy doboz Clear Chalk Paint© Wax (Ettől lesz időtálló a festés, matt és bársonyos hatású a felület. Nem beszélve arról, hogy megvédi a bútort a szennyeződésektől.) Javaslat: Erre is érdemes rászámolni, mert konyhabútornál vagy nagyobb igénybevételnek kitett felületeknél hasznos a 2 réteg wax, hogy ellenállóbb legyen! Inkább vegyél többet, ne ezen sprórolj. Alapozni úgysem kell!
 • 1 db Annie Sloan Lapos Ecset (Az Annie Sloan élénk kék színű lapos ecseteit különleges szintetikus sörte jellemzi, ami finom, modern felületképzést eredményez. Az ecsetek úgy lettek tervezve, hogy nagy mennyiségű festéket legyenek képesek megtartani és egyenletesen eloszlatni, minimalizálva az ecsetcsík nyomokat. Én a nagyobb méretűvel vittem fel az első réteget és kiválóan működött.)
 • 1 db Annie Sloan Szőrecset (Az ovális formájú szőrecset tökéletes választás textúrált, vintage felületek létrehozására. A szőrszálak, bár erősek, mégis hajlékonyak, szétágazó végük lehetőséget ad, hogy ki tudd vele fejezni a stílusodat. Nagy mennyiségű festéket képes felvenni, és viasz felhordására is jól használható. Szuperjó volt dolgozni vele, elég volt a kisebb méretű ecset. A waxolást még biztosan ki fogom vele próbálni, mert arra is alkalmas.)
 • 1 db Annie Sloan Csiszolószivacs (Ha szeretnénk antikolt, rusztikusabb hatást.)
 • 1 db Annie Sloan viaszecset (Ezt ronggyal is helyettesítheted, én is így tettem!)

Miután minden festék és eszköz megvolt, kipakoltam a szekrényből (de csak szakaszokban). A fő problémám az volt, hogy bár rászántam egy hetet erre a projektre, nekem nem volt B-opcióm, hogy hol főzök és étkezem, ezért úgy kellett megoldanom, hogy szakaszonként tudjak kipakolni, festeni, waxolni, majd visszapakolni, mert különben hatalmas káosz uralkodott volna el a lakásban. Utólag még így is lehetett volna ezt jobban összehangolni, de én a következőképpen csináltam:

 1. Mindenekelőtt kipakoltam mindent a szekrényekből, lemostam az ajtókat, letisztítottam a polcokat.
 2. Az első napon lefestettem a bútor legnagyobb, beépített egységét egy rétegben a lapos ecsettel. Mivel nagyon rövid a száradási idő, aznap is festhettem volna már a második réteget, de én vártam inkább egy napot. Egyrészt el is fáradtam, másrészt először festettem, így biztosra akartam menni.
 3. A második napon lefestettem a második réteggel is a bútort a szőrecsettel, amitől már kapott egy izgalmas struktúrát. Itt már kicsit megnyugodtam, mert látszódott, hogy milyen lesz a végeredmény.
 4. A festék száradása után rögtön lehet viaszolni. Egy puha, pamut ronggyal jól bele dolgoztam a festékbe a waxot, majd szintén ronggyal visszatöröltem a felesleget. Ha szeretnénk visszacsiszolni kicsit a festéket, hogy antikolt hatást érjünk el, azt ezen a ponton tegyük meg. Én nem éreztem szükségesnek, mert így is lett egy enyhe, kopottas franciás stílusa a felületnek.
 5. A következő napon felvittem az második wax réteget is szintén pamut ronggyal. Nem mondom, hogy nem volt fárasztó, de hatékonyabbnak éreztem ezt a módszert. Ehhez használhatunk wax ecsetet is. Mindenki maga dönti el, hogy melyiket választja.
 6. Még egy nap elteltével, amikor már jól kiszáradt a lefestett bútor, vissza is tudtam pakolni mindent a nagyobb beépített szekrénybe, és csak utána álltam neki a kisebb bútorelemeknek, így nem volt akkora felfordulás és mindig tudtam a konyha egy részét használni.

Az nem is kétséges, hogy tényleg élvezetes és egyszerű volt a festés az Annie Sloan – Chalk Paint™ krétafestékkel, ennek ellenére van néhány tapasztalatom / észrevételem, amire mindenképpen felhívnám a figyelmeteket, ha ezzel a termékkel dolgoztok:

 • Sokkal jobban le kellett volna ragasztanom a széleket és a padlót. Bár könnyen vissza tudtam törölni, kevesebb munkám lett volna utólag, ha precízebben előkészülök. (De már nagyon izgatott voltam! 🙂
 • Mielőtt elkezdtem felvinni a festéket a bútorra, nagyon kevés vízzel higítottam és jól felkevertem egy fa keverőpálcával a festéket. Így sokkal kezelhetőbb lett a sűrű festék és takarékosabb is.
 • Az ecsetet ne merítsd el teljesen a festékben, csak éppen a felső részét érintsd bele, mert szépen felszívja magába azt a mennyiséget, amit még biztonságosan el tudsz oszlatni a bútoron. (Ezért sem használnék más márkájú ecsetet, mert ez tökéletesen működik!)
 • Ne akard megúszni a két réteg festést, két réteg waxolást. Amikor lefested az első réteget, azt fogod érezni, hogy „Hűű, azért ez még nem az igazi”. Aztán a második rétegnél ez megváltozik, de lesznek olyan felületek, amelyek igénylik majd a három réteget is, hogy valóban olyan hatást érj el, amilyet szerettél volna. Erre nem lehet előre felkészülni, ez ott fog kiderülni, légy ebben rugalmas.
 • Ne szomorodj el, hogy nem lesz tökéletes elsőre a felület. Az ecsetvonások meglátszanak, ettől lesz olyan rusztikusan művészi és ezáltal egyedi a felület. Minél többet festes, annál jobban fog menni.
 • Én bevallom, hogy nem szereltem le a zsanérokat és a fogantyúkat. Féltem, hogy nem fogom tudni visszarakni és úgy már jóval nagyobb munka lett volna az egész. (Szerintem a kedvem is elment volna a festéstől, ha szereléssel kezdek. De ez én vagyok, te biztosan másképp működsz.) Így viszont moshattam le egyből minden fém alkatrészt, hogy ne legyen csúnya, amikor rászárad a festék.
 • Az ajtókat sem szereltem le. Kicsit jobban oda kellett figyelnem, hogy ne csöppenjen le a festék, de mivel kellően sűrű az összetétele, így nem kellett félnem attól, hogy megfolyik. Így a létrán kellett egyensúlyoznom többet, de edzés helyett nem is olyan rossz. (Az igazán profi munka persze az lett volna, ha szépen leveszem az ajtókat és vízszintesen festem át őket két rétegben, majd a száradást követően visszateszem őket. De mi lett volna, ha festés után nem passzol vissza a helyére?)
 • Ha nem csak tömör fa felületek alkotják a konyhabútorodat, hanem a polcok például laminált, rétegelt lemezből vannak, azt nem fogja be tökéletesen a festék, lehet, hogy több rétegben kell lefestened, mint máshol. Nekem mázlim volt, mert a szekrény belső polcai eleve fehérek voltak, így azokat nem kellett lefestenem.

Most, hogy minden hasznos információt és tippet megosztottam, azt hiszen nincs más hátra, minthogy megmutassam, milyen lett a végeredmény. Én kifejezetten azt szerettem volna, hogy világosabb hatás legyen az egész helyiségben. Azt gondolom, hogy ez sikerült is. Jó választás volt az Original színárnyalat.

A konyhabútorhoz még tartoznak kisebb elemek, amiket szintén lefestettem. Úgy gondoltam, hogy így lenne szép, egységes az egész konyha. Most, hogy lefestettem ezt is fehérre, egyből látszik, hogy a tároló bejáratra ki kell majd találnom valami szebb megoldást a bambusz rolónál. Ez egy véget nem érő alkotói folyamat. Amint valamit befejezek, adja magát, hogy mivel foglalkozzak legközelebb. Ettől olyan jó érzés vasárnap reggel ülni a kávémmal és nézelődni, hogy mit kellene még átalakítani, felújítani, lecserélni a lakásban. Nade mutatom is, hogy milyet lett a megújult konyhasziget:

Végül a konyha bejáratánál elhelyezkedő konzol szekrényelem ajtaját is lefestettem. Még pont maradt annyi festék, bár a wax-al itt már nagyon kellett spórolnom, de még pont az is kitartott.

A végeredmény nagyon látványos lett. Bár már elsőre láttam, hogy mennyire feldobta a konyhát az új szín, mégis picit el voltam keseredve, hogy sokkal szebb is lehetne a kivitelezés. De ahogyan teltek múltak a napok, én pedig kezdtem kipihenni a felújítás fáradalmait, egyre inkább elégedett voltam a munkámmal, így nem ostoroztam magamat tovább. Tetszik, hogy fiatalosabb, világosabb és letisztultabb lett a tér és nagyon látványos a kontraszt a konyha melletti lépcsőház (én csak botanikusnak hívom) üde zöld falszínével.

Ha kedvet kaptál a bútorfelújításhoz, vagy ha tanácsra lenne szükséged, esetleg kérdéseid lennének, akkor mindenképpen keresd fel az Annie Sloan Hungary oldalát!

Képek forrása: Kollár Franciska

További ötletek és információk a termékekről: Anniesloan.hu

„Keresd meg a hozzád legközelebb eső forgalmazót!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .