fbpx

Mi alapján válassz fotóst és videóst?

Amikor elérkezik a pillanat, hogy megvalósítsuk az álmainkat, adott minden feltétel, nem áll az utunkban más külső tényező és megvan az erőforrás is hozzá, akkor hajlamosak vagyunk elhamarkodottan dönteni ahelyett, hogy jól körbejárnánk a lehetőségeket Pedig a türelmetlenség később csalódottsághoz vezethet, nem beszélve az elvesztegetett időről, energiáról és anyagi befektetésről. Ha viszont jól megválasztjuk, hogy kivel dolgozunk, akkor sokkal sikeresebb lehet az indulás és a terveink megvalósítása. Íme néhány paraméter, amire érdemes odafigyelni!

hogyan válassz fotóst, videóst

Ha éppen fotóst vagy videóst keresel, akkor érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

  1. Először is nézd meg a fotós vagy videós portfólióját és abban a referenciáit, majd döntsd el, hogy a stílusa megegyezik-e a te elképzeléseiddel, a márkád stílusjegyeivel! Ez nagyon fontos lépés, mert látnod kell már az elején, hogy képes lesz-e megvalósítani azt, amit te megálmodtál. A személyes találkozó is fontos, mert csak a portfólióból néha nehéz megítélni, hogy sikeres lenne-e az együttműködés. Így a kettőt együtt kell nézni! 
  2. Őszintén nézd meg, hogy szereted-e a munkáit! Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ajánlás vagy ár alapján ítélnek meg egy kreatív segítőt (fotóst, videóst vagy éppen grafikust, pedig a szakmai indokok előbbre valók lennének). Ha már az elején sem győzött meg 100%-ban, akkor ez később is ott fog motoszkálni benned. Ha pedig nem leszel vele elégedett, akkor úgyis mással fogod folytatni a munkát, ezzel a folyamattal viszont időt és pénzt fogsz veszíteni. Ha nem vagy biztos abban, hogy vele dolgoznál, akkor készíttess vele próbamunkát! 
  3. Mindenképpen találkozz legalább egyszer személyesen a fotóssal, videóssal, mielőtt elkezdtek együtt dolgozni és figyeld meg, hogy kijössz-e emberileg vele! De őszintén! Fontos, hogy beszélgess négyszemközt a leendő “dizájnereddel”, mielőtt belevágtok a munkába, mert útközben úgyis kiderül, ha “nincs köztetek kémia”. Furcsán hangzik, de ehhez is kell! A fotózás lehet szórakoztató és inspiráló és lehet nyűg is. Kerüld el az utóbbit! Ha jó a hangulat és kijössz a fotóssal, az meg fog látszani a képeken is! 
  4. Találj kapcsolódási pontot a fotóssal, hogy magánemberként is elkötelezett legyen a márkád iránt. Ha eleve érdeklődik az iránt, amit csinálsz, akkor egyrészt sokkal könnyebb lesz köztetek a kommunikáció, jobban megértitek majd egymást és ez a végeredményben is szintén meg fog mutatkozni. Könnyen lehet, hogy barátság is kialakulhat köztetek, vagy legalábbis megtalálhatod az egyik segítődet, aki hosszú távon melletted áll majd, amikor szükséged lesz rá és tanácsaival profin vezet a jó irányba. 
  5. Gyűjts példákat stílusra, színekre, fényekre, beállításokra és hangulatra. Hiába magyarázol valamit szavakban, amit szeretnél viszontlátni a képeiden, lehet hogy mégsem egyre fogtok gondolni. A fotósok vizuális típusú emberek. Készíts mood board-ot, amiben képekkel tudod elmesélni, hogy mi van a fejedben. Ez a munkaanyag óriási segítség lehet ahhoz, hogy át tudjátok beszélni, hogy a te elképzeléseid találkoznak-e a lehetőségeiddel. Sokszor előfordul, hogy nagyon szeretnénk valamit, de nem adottak hozzá a körülmények. Erre könnyebben rá tud világítani még időben a fotós, ha látja összeáll-e a te fejedben a koncepció. Ha nem, akkor még mindig tudtok együtt ötletelni, hogy minél precízebben meg tudjátok határozni az irányvonalakat.

A megfelelő szakember kiválasztásához első lépésként töltsd ki a Brand Brief munkalapot, aminek a segítségével tisztábban fogod látni, hogy mik a céljaid és mihez kell fotózni, videózni!

Ez a segádanyag abban segít neked, hogy …

+ Rátalálj arra, hogy ki vagy!
+ Lásd, hogy hol tartasz most!
+ Megtervezd, hogy mit szeretnél elérni!
+ Összegyűjtsd, hogy ki vagy és mi inspirál az ötleteid megvalósításában?

Mit tartalmaz a Brand Brief?

+ Alapvetések (motivációid, tevékenységed, személyiséged)
+ Stílus (vizuális megjelenés, arculat, stílusjegyek, színek)
+ Célok (egyéni, kommunikációs és üzleti célok)
+ Vízió (jövőkép, előtted álló lépések)
+ Misszió (Mi a küldetésed?)
+ Értékek (Milyen értékek mentén építed fel a vállalkozásodat?)
+ Célcsoport (Kik az álomügyfeleid és hol érheted el őket?)

Megjegyzés: Ha visszaküldöd a válaszaidat a hello@kollarfranciska.hu email címre, szívesen reagálok, hogy tudd, hogyan haladj tovább az utadon! Ez az anyag kiváló kiindulási pont lehet egy bemutatkozó szöveg, szlogen vagy termékbemutató megírásához, hiszen összegyűjtheted az ehhez szükséges hívószavakat, üzeneteket! A segédanyag átbeszélésére személyesen is van lehetőséged, így sokkal hatékonyabban össze tudod állítani később a saját megvalósítási akciótervedet!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Photon, Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .