fbpx

Miért félünk döntéseket hozni a vállalkozásunkban?

Már nem írtam egy ideje bejegyzést, de nem azért mert nem történt semmi és nem is azért, mert óriási átalakulások történnek nálam a háttérben, egyszerűen csak sok a feladat ezen a nyáron és mégha néha túlterheltnek is érzem magam, most végre úgy érzem, hogy minden szépen halad a maga ütemében. Azt hiszem ez az amire vártam. Egy olyan időszak, amikor nem kell mindent újra alkotni, csak tenni a dolgomat.

Bár tényleg sok szép projekten dolgozom ezekben a hónapokban, mégis azon jár az eszem, hogy miért nem merünk túllépni a saját félelmeinken és miért nem merünk nekiugrani a legféltettebb álmainknak és úgy élni, ahogyan igazán szeretnénk. Nemcsak a magánéletben küszködünk ezzel, hanem a szakmai életünkben is. Legalábbis sok emberen ezt tapasztalom, akivel találkozom a munkám során. Állandó kérdőjelek motoszkálnak a fejünkben, kétségeink vannak, vajon elég jók vagyunk-e, megfelelünk-e mások elvárásainak és tudunk-e igazán eredetiek maradni a legnehezebb időkben is. Én úgy gondolom, ha az ember meglépi a legnagyobb döntést, feladja a biztos hátteret és független vállalkozóként kezd el dolgozni, akkor ennek az a legnagyobb előnye, hogy megtarthatja a saját szabadságát. Persze vannak így is bizonyos kötelezettségek, amelyeknek eleget kell tennünk napról napra, de alapvetően mi magunk oszthatjuk be az időnket, s végre úgy alakíthatjuk a stratégiánkat, hogy a hosszú távú céljainkat szolgálja és ne másnak a szekerét hajtsuk előbbre. Akkor miért látom mégis azt, hogy ennek ellenére még mindig nem képesek sokan beleállni abba az élethelyzetbe, amit elképzelnének maguknak lelki szemeik előtt?

döntés vállalkozó

Nyilván többszörösen összetett ez a kérdés és egyénenként változhat a magyarázat, de egy biztos, hogy mi magunk vagyunk felelősek a tetteinkért és mi alakítjuk a saját életünket. A tanácsadásaim során úgy látom, hogy a legnagyobb segítség a mentoráltjaim számára, ha ott vagyok és emberileg támogatom őket. A legnagyobb érték egy több hónapos együttgondolkodás során az, hogy átlendítem az illetőt azokon a pontokon, amikor eluralkodnak rajta a saját félelmei, kétségei és elkezd (nem túl profin) kapkodni és nem öngamához illő módon viselkedni és cselekedni. Láttam én már sok mindenkit kiborulni, türelmetlekedni és úgy is, hogy teljesen elveszíti önmaga felett az uralmát. Ahhoz, hogy elkerüljük ezt az állapotot számos dolgot tehetünk. A márkaépítés mellett abban is szeretnék segíteni, hogy igazán megtaláljátok magatokat abban, amit csináltok, mert én azt vallom, hogy akkor lesz eredeti egy márka, ha a tulajdonosa folyamatosan fejleszti önmagát és hitelesen felvállalja a világról alkotott nézeteit. Ettől lehet más a piacon, ettől lesz igazi esszenciája, amit oly sokan kérdeznek, hogyan érhetik el. Hát így, hogy foglalkozol a saját belső világoddal, az önértékeléseddel, megismered önmagadat és a saját vágyaidat és ennek megfelelően cselekszel. (És megtanulod és mered kizárni a külvilágot, ha arra van éppen szükséged!) Ehhez szervesen hozzátartozik az is, hogy bár meghallgatod a számodra fontos emberek véleményét, de mégis mersz úgy élni, ahogyan az neked jó és olyan emberekkel dolgozni és kapcsolatban lenni, akik előbbre visznek és nem rombolnak. Mind az önbecsülésedben, mind a mélyen dédelgetett álmaidban.

Lássunk hát néhány alapszabályt, amelyek követésével (és nem másolásával) Te is felemelkedhetsz, levetközheted a félelmeidet és önfeledten élhetsz a magad alkotta szabályok között úgy, ahogyan neked és a környezetednek jó! Csináld úgy, ahogyan az Neked a legjobb, én csak irányvonalakat adok a megvalósításhoz:

1 // Tölts elegendő időt a terveid megalkotásával!

2 // Ha valamit gépszerűen csinálsz gondolkodás nélkül, akkor mindig állj le, nézd meg magadat távolabbról és változtass, ha arra van szükség!

3 // Hagyj magadnak elég időt, hogy kitaláld mit is szeretnél? Ha kell vonulj el és csendesedj le, hogy meghalld a saját gondolataidat!

4 // Fogalmazd meg (akár írd le) világosan, hogy hogyan látod magadat, hogyan szeretnél élni, kik vesznek körül és mit értél el, hogy ide jutottál? Fontos, hogy mindig lásd magad előtt, mi vezérel a céljaid megvalósításában!

5 // Nézd meg, hogy mi kell ahhoz, hogy elérd a céljaidat! Mindig csak a következő lépésre gondolj, ne siess túlságosan előre!

6 // Ne azzal törődj, hogy mások mit és hogyan csinálnak! A saját ütemedben haladj és maximum számolj be nekik a sikereidről!

7 // Ha valaki nem támogat őszintén, csak úgy mondja, mert jól hangzik és nem tud örülni a Te sikereidnek, akkor ne fektess bele komolyabb energiát, hogy megérts a miértjét. Ne feledd, hogy ilyenkor a saját félelmeit vetíti ki rád. Aki nem rendelkezik komoly önismerettel, az észre sem veszi, hogy ezt az energiát közvetíti feléd. Ne hagyd, hogy mások rád vetített önértékelési problémái hatással legyenek az életedre!

8 // Ha Te mindent megtettél a céljaid eléréséért, és specialista vagy abban, amit csinálsz, akkor nincs min aggódnod. Nem fog elmaradni a várt siker, csak légy türelmes és várd ki, mikor jön el az ideje. Ha még van min dolgozni, akkor készíts akciótervet, hogyan fogod ezt véghez vinni.

9 // Menj és szerezz újabb impulzusokat, motivációt a mindennapjaidhoz és ezt ne csak akkor tedd, amikor már a kiégés határán vagy, esetleg már túlságosan borúsan látsz bizonyos helyzeteket. Tudd élvezni a reggeli kávédat is, ne csak az üzleti sikereknek örülj. Jutalmazd meg magadat akkor is, ha elértél egy újabb mérföldkövet magadhoz képest.

10 // Szerezz magad mellé új embereket, akik támogatnak! A régiek úgysem hagynak el, ha igaziak, ettől ne félj, de az új impulzusok, élmények mindig rávilágítanak egy új perspektívára, ami sokat tehet hozzá az ügyedhez.Remélem, hogy ezek a sorok elindítottak benned egy vezérfonalat. Ha életmódmárkát építesz, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberi oldalát az építkezésnek, majd meglátod. Így fedezheted fel önmagadat a saját márkádban, ami a későbbiekben magabiztossá és sikeressé tesz.

Ha készen állsz, hogy kilépj a megszokott komfortzónádból és igazán klassz életre vágysz, amiben azt csinálod amit szeretsz és úgy haladsz, ahogyan az neked kényelmes és nem kell megfelelned a rohanó világnak, akkor gyere, indítsd el a márkádat és építsük fel együtt a saját világodat, az erre épülő vállalkozásodat!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .