fbpx

Mitől maradhatsz erős?

Tudod, hogy mi a titka a sikeres embereknek? 

Az, hogy akkor is erősek tudnak maradni, ha “baj” van. Nem omlanak össze, tudják hogy min kell változtatniuk és tesznek is érte. Vagyis a súlyos és nehéz helyzetekben is képben tudnak maradni. Ezzel a tulajdonsággal nem születik valaki, hanem általában az évek, a rutin és a megszerzett tapasztalat által tanulhatjuk meg. 


Ami egészen biztos, hogy az első lépés a szemléletváltás, ha a mai korban, modern vállalkozóként tartani szeretnénk a lépést és emellett még ki is akarunk tűnni a piacon. 

Min kellene változtatnod? 

A szemléletváltás nem könnyű dolog, mert ki kell lépnünk a saját komfortzónánkból és ezzel együtt a hazai valóságból. Ahhoz, hogy tudjuk min kellene változtatnunk először azzal kellene tisztában lennünk, hogy mit is szeretnénk igazán. A céljaink és vágyaink megfogalmazása, pontos definiálása egy olyan feladat amire manapság félévente kellene időt szánnunk. Folyamatosan változik körülöttünk minden (jó példa erre az elmúlt néhány hónap és a koronavírus okozta körülmények), jöhetnek olyan fordulatok, amibe még a legnagyobbak is beleremegnek. Ezért nem magadat kell rosszul érezned, ha nehezebben veszed az akadályokat, hanem észre kell venned, hogy manapság másra van szükségünk, mint korábban, ha életmódmárkát építünk és saját vállalkozást vezetünk. Ez ilyen egyszerű!

De az a jó hír, hogy erre fel lehet készülni!

Íme néhány egyszerű dolog, amire ha odafigyelsz, az már fél siker:

 • Soha ne degradáld le magadat mások és önmagad előtt sem! (Ha nem értékeled magadat eléggé, hogyan várod el másoktól, hogy bízzanak benned?
 • Köztudott tény, hogy gondolataink és a kimondott szavaink (plusz azok előadásának módja és stílusa) sokszor nagyobb befolyással bírnak, mint azt gondolnánk. Amit kimondunk hangosan, azt meg is teremtjük az életünkben, így könnyedén meg is valósulnak, amik meghatározzák a múltat, a jelent és a jövőt, éppen ezért nem árt alaposan odafigyelni rájuk. Ezért légy tudatos arra, hogy kinek mit mondasz és légy őszinte magaddal, mert a gondolataid is meghatározzák a valóságodat!
 • Válts nézőpontot! Egy sikeres ember soha nem kel fel úgy, hogy azt érzi vagy mondja: “Na, már megint egy újabb rossz nap!” Inkább adj hálát azért, amid van, nézd meg, hogy milyen lehetőségeket rejt ez a nap és hozd ki belőle a legtöbbet. Mindig a megoldásra törekedj, ne a pillanatnyi elakadásodra! Lásd objektívan a problémáidat és súlyozd őket eszerint. Ne tulajdoníts nagyobb jelentőséget nekik, mint amik. 
 • Hagyd abba mások hibáztatását, vagy a felelősség áthárítását! A “nem az én hibám” gondolkodás helyett inkább fókuszálj arra, hogy átlásd a probléma forrását és keress rá megoldást. Ne okolj másokat, főleg akkor ne, ha te voltál felületes vagy meggondolatlan. Lásd be, hogy problémáid akadtak, amiket nem láttál előre. Van ilyen! Ha tisztában vagy a nehézségekkel, már képes ia vagy kézben tartani azokat. Amire nincs ráhatásod, azt úgysem tudod megváltoztatni, ezért abba fektess energiát, amiért közvetlenül te magad is tehetsz valamit. Minden a te kezedben van, vedd észre, hogy te magad formálod a saját életedet! Megváltozik minden, ha ezt belátod.

  A felelősséghárítás és az állandó kifogások csak szánalmas reakciók arra, hogy valami nem működik jól.” – Forbes Magyarország
 • Ne csak próbálkozz, cselekedj! Mindenkinek vannak rossz napjai, de akkor is mindig arra törekedj, hogy úgy feküdj le este, hogy magadhoz és a lehetőségeidhez képest mindent megtettél. De ehhez meg is kell próbálnod megoldást keresni. Mert magától semmi nem oldódik meg. A lustaság nem erény, hanem gyengeség.
 • Várakozás helyett inkább tervezd meg a jövődet! Készíts ütemtervet, hogyan szeretnéd elérni a tervezett állapotot! Készíts lehetséges forgatókönyvet és ha menet közben úgy érzed, letértél a tervezett útról, akkor légy rugalmas és tedd meg a szükséges, apróbb irányváltásokat. Készülj fel minden esetre, hogy ne érjen váratlan helyzet, ami blokkol! Ne szeress bele túlságosan az eredeti tervetidbe, mindig legyen B-opciód! Akármi is történik, maradjon a kezedben az irányítás.
 • A negatív gondolatokat cseréld le pozitívakra! Felejtsd el azt, hogy “Úgysem fog sikerülni!” A sikeres emberek biztosak a képességeikben és nem is titkolják azokat. Légy tisztában azzal, hogy mindenre van megoldás, amivel át lehet ugrani az akadályokat. Csak az nem mindegy, hogyan teszed meg az utat. Szenvedsz közben vagy könnyedén teszed a dolgodat. Tegyél fel kérdéseket magadnak, amelyek előbbre vihetnek és mindig légy nyitott mások véleményére. A nem kért tanács és a vélemény között óriási a különbség. Mások nézőpontja, világról alkotott képe elgondolkodtató lehet számodra és inspirálhat. Vedd ki belőle a magadét!

  Ha úgy érzed, hogy nehezen hallgatod meg a környezetedben lévők véleményét, tedd fel magadnak a kérdést, vajon miért lehet ez, mitől zárkózol el!? Talán az egész saját magad bizonytalanságából fakad. Nézz magadba, hogy vajon mitől félsz?
 • Ne légy naív! Ezen lehet, hogy sokat kell dolgoznod, de hosszú távon megéri hidd el! (Én az voltam induló vállalkozóként, meg is fizettem az árát, Te igyekezz elkerülni ezt!) Mindig is lesznek olyan helyzetek, amikor úgy érzed kibabrált veled az élet és előfordulnak majd igazságtalanságok a szakmai életedben, de ne fektess bele energiát, hogy ezeken keseregj. Inkább készülj fel rájuk, erősödj meg ahogyan csak lehet. Nem azt mondom, hogy bizalmatlankodj, de ha valamiről döntened kell, aludj rá egyet, ha megismersz egy új embert, tudj meg róla minél többet, ha kapsz egy lehetőséget járd körbe, hogy ez neked miért jó stb. Tehát maradj józan! Furcsán hangzik tudom, de a legjobb, amit tehetsz, hogy nem lelkesedsz túlságosan. Mérd fel a helyzetben rejlő lehetőséget, de ne éld bele magad túlságosan!
 • Változtass a szokásaidon! Ha szeretnél igazán sikeres lenni abban, amit csinálsz, akkor mentálisan bizony erősnek kell lenned és lelkileg kiegyensúlyozottnak! Ehhez ki kell alakítanod a számodra legideálisabb körülményeket, egyedi életmódot. (Ebben az első lépés, hogy tudod, hogy neked mi működik és mitől éred el ezt az állapotot!) Mit jelent ez? Vezets le a stresszt, ne ragadj bele a múltba, inkább tanulj belőle, fejleszd a koncentrációs készségedet, maradj a jelenben, tanulj meg kikapcsolódni, gondoskodj az egészségedről, a rendszeres testmozgásról és a megfelelő táplálkozásról, zárd ki az életedből a mérgező kapcsolatokat, lehúzó embereket, vagy legalábbis minimalizáld a velük együtt töltött időt! Szánj több időt arra, ami viszont neked igazán fontos. Ha nem tudod mi ez, akkor foglalkozz ezzel és menj utána, mi okoz neked boldogságot. (Nem kell feltétlenül nagy dologra gondolni!)

Az alábbi tanácsokat érdemes fejben tartanod a hétköznapokban is, nem csupán krízishelyzetben. Ezek olyan életigazságok, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni az állandó rohanásban. Egyszerűbb másokat vagy a körülményeket okolni, ha nem működik valami, pedig lehet, hogy egyszerűen csak saját magunknak kellene kicsit félreállni a magunk útjából. Az esetek nagy részében saját magunkat gátoljuk a céljaink megvalósításába. Ezt hívják önszabotázsnak. De ha elkezdünk változtatni akárcsak apró lépésekkel az eddigi meggyőződéseinken, akkor egyszercsak észre fogjuk venni, hogy beindulnak a dolgok egy olyan minőségű élet irányába, amilyenre mindig is vágytunk.

Ahhoz, hogy sikeres és önazonos márkát építhess, szükséges önmagad megismerése. Ha reálisan látod magadat és vannak céljaid, az már önmagában óriási előny. Ha szeretnéd kihozni magadból a legtöbbet, akkor gyere és építsük fel az álmaidat!

A márkaépítés lépései mellett a saját tapasztalataimból merítve segítek egy önazonos életmódot kialakítani, amit később magadtól is tudsz majd működtetni sikeres vállalkozóként, életmódmárka tulajdonosként! 

Találd meg a nyugalmadat a káoszban és ismerd meg a modern vállalkozók filozófiáját!

Ha kíváncsi vagy, hogyan építhetsz márkát a saját értékeid szerint, akkor kattints ide!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .