fbpx

Találj rá önmagadra

Nekem ez a régi-új mottóm! Valahol mindig is ez volt, csak az ember könnyen el tud távolodni önmagától, a saját értékeitől, az egyéni motivációitól. Olyan sok impulzus ér minket nap mint nap, hogy azon kapjuk magunkat, hogy elvesztettük az életcélunkat.

Élj stílusosan, de egyszerűen!

Te érezted már úgy magad, mintha eltávolodtál volna önmagadtól? 

Mire értem ezt?

Például, hogy csak darálod a hétköznapokat és azt veszed észre, hogy semmi nem okoz örömet, szó szerint nem tudod, hogy miért érdemes élned, hogy mi boldogít. Még véletlenül sem azt szeretném hangsúlyozni ezzel az írással, hogy nem vagy értékes és nincsen dolgod a világban, hanem éppen ellenkezőleg. Az a célom, hogy rávilágítsak mi vihet előbbre a saját utadon, ahol bizony vannak lejtők és emelkedők, de nem mindegy hogyan mész végig rajta. Úgy vonszolod magad lomhán, mintha kötelező volna megtenned minden egyes lépést, vagy óriási kíváncsisággal és hittel tekintesz a távolba.

Önbizalomhiány ellen inkább tervezz, hogy meglegyenek a saját támpontjaid a fejlődéshez! Mert ha levesztél az úton, amögött könnyen állhat az önismeret, vagy az egészséges önbizalom hiánya.

Én azt vallom, hogy csakis akkor juthatunk közelebb önmagunkhoz, ha megtaláljuk az életben azt, ami igazán lelkesít minket. A munkán, a családon és a barátokon túl. Mert persze ezek is irtó fontos dolgok és nélkülük nagyon nehezen boldogulnánk, de most arra gondolok, ami a Te saját lényedet táplálja. Ami Téged igazán lelkesít!

A japánok hosszú ideje tudják: van olyan, hogy az ember szereti a munkáját, és meg is fizetik érte. Ez az összhang maga az ikigai: kombinációja mindannak, amit szeretsz, és amire a világnak szüksége van. – Justyn Barnes: IKIGAI Találd meg az élet értelmét

Ha életmódmárkát építesz, akkor egyszerűen kötelező elgondolkodnod azon, hogyan adhatod igazából önmagadat! Ki a valódi éned és hogyan mutatod meg másoknak. Erre fogod alapozni a szolgáltatásaidat, a termékeidet, ezért akarnak majd veled dolgozni mások is, ez fogja motiválni az embereket, hogy vásároljanak Tőled.

Ezért itt az idő feltenni magadnak olyan kérdéseket, mint például:

  1. Hol tartok az életemben?
  2. Mit csinálok éppen és miért?
  3. Mi az, ami igazán lelkesít az életben?

Majd ezután találd meg a módját, hogy egyensúlyban tartsd a szenvedélyed, a küldetésed, a hivatásod és a szakmád annak érdekében, hogy tápláld és fenntartsd az életedben az ikigait. Ez például már eleve lehet egy cél, amiért minden nap felkelsz, teszed a dolgod és megtalálod a pillanatnyi boldogságot a hétköznapokban is.

Soha ne kérj bocsánatot azért, ha önmagadat adod!

Szabadulj meg a felesleges tárgyaktól, kacatoktól!

Olyan emberek társaságát keresd, akik mellett jól érzed magad!

Keress olyan munkát, ami boldoggá tesz! (Nem feltétlenül kell karriert váltanod! Kereshetsz egy hobbit is magadnak, amitől teljesnek érzed az életedet!)

A mindennapi munkám során egyre jobban felértékelődni látom az emberi alapszükségleteket. Amit a nevéből adódóan is egyértelműnek, alap dolognak hiszünk az életünkben. Valami olyannak hisszük, amiért nem kell tennünk, ami már eleve megadatik nekünk. Pedig a legtöbb embernél azt látom, hogy a legnagyobb elakadást éppen az okozza az életében, ha felborul az egyensúly és nincs elég idő az alapszükségletek kielégítésére. Egészségesen táplálkozni, eleget aludni, mozogni, társas kapcsolatokat fenntartani, mosolyogni, pihenni, kikapcsolódni, vagy kivonódni: a pörgésből, a digitális világból, a folyamatos gondolkodásból, inspirálódásból (ami persze csodás dolog, de ezt is túlzásba lehet vinni). Kell néha az ingerszegény környezet, hogy le tudjunk csillapodni.

Ne akarj minden impulzusból vállalkozást indítani!

Ne válts irányt folyton, ha már egyszer elindultál egy irányba!

Mindenben törekedj az egyensúlyra!

Ha valamit nem látsz át kristálytisztán ahhoz, hogy döntést hozz, inkább állj félre!

Szabadulj meg minden olyan tényezőtől, ami akadályoz!

Ma a legnagyobb luxus nem az, ha valakinek sok pénze van, drága autója van, vagy trendi cuccokban jár, hanem ha van elég ideje önmagára, a szükségleteire, lelkesítő tevékenységekre.

Borzasztóan fontos ez!

Nem arra gondolok, hogy egy nehéz nap után betolunk pár pohár bort, vagy leugrunk a kondiba futni egyet a futógépen, majd kitesszük az Instagram-ra, hogy mindenki lássa, minden tökéletes az életünkben. Hanem arra, amikor megengedheted magadnak, hogy kikapcsold a telefonodat (mikor csináltál ilyet utoljára?), hogy önmagaddal légy, hogy feltöltődj és ápold a lelkedet. Mindannyian mások vagyunk, ezért míg valaki kertészkedik, a másikunk elmegy túrázni a helyekbe, vagy futni az erdőbe. Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, hanem hogy milyen minőségben teszed azt. 

Tegyél valamit önmagadért, hogy aztán ezzel másoknak is értéket adhass! Ez nem önzőség, hanem az élethez való hozzáállás egy formája, egy újfajta életvitel. Ha arra van szükség, dolgozz először azon, hogyan tudsz változtatni a gondolkodásodon. 

Nálam így kezdődött! Vissza kellett lépni egy lépést. De megérte.

Tudom, hogy nagyon-nagyon nehéz manapság elvonulni kicsit a világtól, mert ott van a család, a gyerekek, a háztartás, a karriered, a kutyád, stb.

De próbáld meg nem minden nap megváltani a világot, hanem kis lépésekben haladni előre. Ha kitűzöd a célt, akkor már tudod az irányt, s ha tudod az irányt, már van miben hinni. Találd meg a saját módszeredet. Akár csak lopj magadnak napi 20 percet, s ülj le egy sarokban meditálni. Vagy mielőtt hazaérsz, maradj még 15 percet a kocsiban, s rakd össze magad gondolatban, vagy menj és fusd ki magadból a feszültséget. Tedd, amit tenned kell! ne akarj mindig hosszú távú terveket szövögetni. Az alkotás egy folyamat, olyan akár az apály meg a dagály, a víz mozgása. Hol kiterjeszkedik, építkezik és megmutatja magát, hol visszahúzódik és elmúlik.

Kövesd a természet ritmusát és nézz rá néha a belső iránytűdre!

Nehéz elkezdeni változtatni, mert a megszokás nagyon nagy úr, aminek hatalma van felettünk, de ha áthangolod magadat, rövid időn belül észre fogod venni, hogy eddig nem éltél igazán. Vagy csak burokban tetted. Nyisd ki a szemedet, ébredj fel és törődj magaddal. Ne azt figyeld, hogy mások hol tartanak, hanem találj vissza a valódi önmagadhoz, mert belülről fognak jönni ösztönösen az iránymutatások.

Amire pedig ez az év megtanított minket:

Egyik ikigaiod sincs kőbe vésve. Néha újra át kell nézned az első jegyzeteket, amiket az oszlopokba vagy a Venn-diagramba írtál. Hűen követted az utat, amit elterveztél? Mi lett fontosabb vagy kevésbé fontos? Mitől leszel boldog, és mi az, ami rossz hatással van a közérzetedre? Apró igazításokat kell eszközölnöd, vagy alapvető dolgokon kell változtatnod? Meg tudod valósítani önmagad a mindennapi életben? Ha szükséges, változtass. – Justyn Barnes: IKIGAI Találd meg az élet értelmét

Kívánom, hogy hamar visszatalálj önmagadhoz, ha mostanában eltávolodtál!

Ha szükséged lenne iránymutatásra, akkor gyere és jelentkezz egy célkitűző beszélgetésre, ahol feltárjuk együtt hol tartasz és hogyan juthatsz el oda, hogy meglásd, ami benned rejlik!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com, Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .