fbpx

Tudatos életvitel vállalkozóként

Modern vállalkozóként bizony nem könnyű helytállni a mai rohanó világban, ahol szinte nap mint nap óriási változások történnek a külvilágban. De ha megtanulunk ehhez a helyzethet alkalmazkodni, kissé rugalmasabbá, tudatosabbá válunk és kialakítjuk a saját ritmusunkat, akkor jelentősen megkönnyíthetjük és boldogabbá tehetjük a hétköznapjainkat.

Ahhoz, hogy jelentős változást érjünk el, elengedhetetlen a tudatosság, ami idővel egy teljes életmódváltássá alakulhat, komplexen kezelve a privát és az üzleti életünket.

Miért fontos a tudatosság?

„Életünk nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk.” – Anna Black

Az elmúlt évek során szerzett tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy ha nem a jelenben vagyunk, akkor viszont képtelenek vagyunk tiszta fejjel döntéseket hozni, haladni, fejlődni. Vagyis arra jutottam, ahhoz hogy valaki vállalkozóként képes legyen megvalósítani a kitűzött céljait és hatékony tudjon lenni egyszerűen kell egyfajta éberség egy igény egy új életmódra.

Tudatosság a márkaépítésben

Ha a magánéletünkben képesek vagyunk elsajátítani ezt a fajta gondolkodásmódot és megértjük ennek valódi lényegét, akkor képesek leszünk vállalkozóként is így működni. Ezt a két területet nem tudjuk külön értelmezni, mivel csak úgy találhatjuk meg az egyensúlyt az életünkben, ha összehangoljuk őket. Ebből a felismerésből indultam ki a most induló 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás Nr. 1 első szériájának kidolgozásakor. Úgy látom, hogy éppen most jött el az ideje, hogy elkezdjün foglalkozni a témával, hogyan maradjünk kiegyensúlyozottak és önazonosak.

Ahhoz, hogy sikeres és önazonos márkát építhess, szükséges önmagad megismerése.

Jelenleg minden átszerveződik körülöttünk, ami nem feltétlenül baj, de ettől még nehéznek érezhetjük a helyzetünket, vagy abból a kiutat és homályosabban láthatjuk a jövőnket: stabilitásunk, jól megszokott rendszerünk meginoghat és az eddiginél is könnyebben elbizonytalanodhatunk ebben a dimenzióváltásban ami jelenleg zajlik. Én magam azt vettem észre, hogy nem csupán az életvitelünket és megszokott ritmusunkat szükséges megváltoztatni, hanem saját magunk transzformációja, gondolkodásmódunk megváltoztatása is időszerű.

Amikor elkezdtem 2014-ben tanácsadóként dolgozni, egyből felismertem két dolgot: egyrészt hogy nem lehet megúszni a kemény munkát egészséges önismeret nélkül, másrészt pedig, hogy a jól bevált sablonok itt nem fognak működni, mindent az egyénre kell szabni.

Ezért a márkaépítés folyamatában ez lett a legfőbb mottóm:

Találd meg önmagadat a márkádban!

Ma már nem csupán a márkaépítés operatív és szakmai részével foglalkozom, hanem a lelki oldalával is, vagyis az emberrel magával, aki egy márka mögött áll. Ezért arra bátorítok mindenkit, aki velem dolgozik, hogy álljon meg egy pillanatra, hallgassa meg, hogy mit súg a lelke és hagyja, hogy ösztönösen irányítsa a belsője egy lélekemelő vállalkozás és egy tudatos életvitel megteremtése felé. Ez a fajta szemlélet a tudatos jelenlét elsajátításával kialakítható.

A különböző mindfulness technikák arra taníthatnak meg minket, hogyan …

Ne tépelődjünk a múlton,

Ne aggódjunk a jövőn,

Létezzünk a jelenben!

Ez a témája a 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás Nr. 1 egyik napjának! A Francy Online Akadémia • Életmód Programjának éppen az a küldetése, hogy kapaszkodókat nyújtson mindenki számára, aki szeretne közelebb kerülni valódi önmagához, s ezáltal kialakítani egy tudatosabb életvitelt, ami később magával hozza az üzleti sikereket is. A fenntarthatóság nem csupán az otthonteremtésben fontos, hanem egy életmódmárka és egy felelős modern vállalkozás felépítésében is óriási jelentősége van. Én elhivatott vagyok abban, hogy minél többen legyünk, akik ezen elvek szerint élik életüket és vezetik vállalkozásukat, mert akkor előbb-utóbb létrejön egy olyan közösség, akik egy élhetőbb jövőt biztosítanak majd számunkra.

Kezdjük apró lépésekkel!

Íme egy kis ízelítő a vadonatúj online 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás Nr. 1 első szériájából:

Francy Tudatos Életmód Kihívás 12. Nap

Hol tartok most az életemben?

Elsőként azt kellene tudatosítanunk magunkban, hogy hol tartunk most az életünben és hova szeretnénk eljutni. Mint az önismeret maga, ez is egy folyamat, amiben egyre csak jobbak és jobbak lehetünk kellő gyakorlással. Fontos tudnunk, hogy nem a tökéletesség a cél, hanem hogy törekedjünk a javulásra, a “gyógyulásra”. Inkább éljük meg a fejlődés fázisait.

…. a tudatos jelenlét (= mindfulness), ami különböző meditációs technikák segítségével fejleszthető.

Életünk nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk. – Anna Black

A jelenben létezni nem könnyű a ma emberének. A városi élet olyan tempót diktál, aminek igyekszünk megfelelni, de könnyen bedarálódik az ember, s azon kapja magát, hogy csak úgy megtörténnek a dolgok körülötte. Hányszor hallottam ezt a klienseimtől, s korábban hányszor mondogattam ezt én is. De aztán elérkeztem a STOP-táblához az utamon. Ez volt az ébredés pillanata, amikor észrevettem magamon, hogy hagytam, hogy a figyelmem elkalandozzon attól, ami éppen megtörténik velem. Ez majdnem odáig vezetett, hogy majdnem lemaradtam a saját életem tekintélyes részéről. Rádöbbentem, hogy elszalasztottam sok apró, értékes pillanatot, legyen az egy finom kávé illata, egy szép épület látványa útközben, egy szerető gonddal elkészített étel íze, vagy a felismerés, hogy milyen színei vannak a naplementének a vízparton.

Ha kíváncsi vagy a kihívás beharangozójára, kattints ide és nézd meg ezt a videót >>

❝ Aki tudatosság nélkül él, és nem ismeri saját hibáit és belső erejét, az elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit! ❞  – Anna Black

Mi az a mindfulness és miben segítenek a rá épülő meditációs gyakorlatok? 

  • Ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével képesek leszünk teljes valónkkal, tudatosan jelen lenni egy adott pillanatban.
  • Megtanulunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, mint az éjszakai égbolt látványa, de akár frusztrálóak is, mint egy heves vita a szeretett személlyel. (Mert bizony még vitázás közben is érdemes arra koncentrálnunk, hogy éberek legyünk és a jelen pillanatában arra reagáljunk, ami ott és akkor elhangzott, megtörtént!)
  • Tudatosíthatjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és igyekszünk csak a számunkra hasznosakat megtartani.
  • Észrevesszük testünk jelzéseit, és így csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait, valamint a betegségek kialakulásának esélyeit.

Talán már ebből is érzed, hogy miért olyan fontos ebbe a témába beleásni magadat jobban. Ha eleget dolgozol magadon, biztosan el fogsz jutni arra a szintre, hogy megéld ezt az állapotot lelkileg. Ez fogja meghozni a harmóniát, azt a kiegyensúlyozott környezetet, amiben jól érzed magad. Nem akarsz majd máshol lenni, nem leszel frusztrált amiatt, hogy el vagy úszva minden teendőddel (úgye ismerős az érzés), hanem csak tudatosítod magadban, hogy

  • Itt vagyok,
  • Jelen vagyok, 
  • Jól vagyok,
  • Mit szeretnék, 
  • Mi akadályoz a vágyaim elérésében. 

A mai mottód: 

Ne tépelődj a múlton, s ne aggódj a jövő miatt. Létezz a jelenben! – Anna Black

Gyakran tényleg akkor tudunk csak változtatni az életvitelünkön, ha már rákényszerít minket valami, vagy ha minden szétesik körülöttünk. De ez már az a pont, amikor baj van. Én az élet minden területén a prevenció híve vagyok, ezért most is arra bátorítalak, hogy menj elé ennek a helyzetnek és előzd meg a teljes összeomlást. Onnan testileg, lelkileg felépülni hosszú hónapokig is eltarthat. Ennek a módszernek a velejárója a stresszcsökkentés, ami fontos ahhoz, hogy egyáltalán bele tudd engedni magad a változásba és az idegrendszered is elbírja a súlyt.

Ha szívesen csatlakoznál a kihíváshoz, akkor kattints erre a gombra és regisztrálj >>


A tudatos jelenlét gyakorlása során figyelmünket szántszándékkal a valós időben felmerülő gondolatainkra, érzelmeinkre és fizikai érzeteinkre irányítjuk. Mert a jelen pillanata az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet. 

Mai gyakorlat: Találd meg a saját küldetésedet!

Nézd meg, hogy mit üzen neked a Francy Orákulum KártyaHúzz el lapot >> 

Az orákulum kártya üzeneteit szándékosan úgy alkottam meg, hogy minden életmódmárka tulajdonos megtalálja a kapcsolódást a vállalkozása lelkével. A lényege, hogy ráérezz te magad is, hogy minden belülről jön, ezért a lelkedet is erősítened, ápolnod kell. Meg kell találnod a saját hangodat és hallgatnod kell az ösztönös megérzéseidre. Akkor leszel elégedett és sikeres.

***

Ajánló: 

Chris Baréz-Brown: Most Élj! – Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist | Volom Sára / Photon.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .