fbpx

Túlélési praktikák krízishelyzetben

A mai témát már jó ideje érlelem magamban. Figyelem a környezetemet, az ügyfeleimet és a körülöttem élőket. Bár elhatároztam, hogy minimalizálom a közösségi média jelenlétemet, az utóbbi időben mégis nézem, ahogy mások kitárulkoznak egyéni helyzetükről ebben a válságos helyzetben, amit most élünk. Nem vitatom, hogy nagyon nehéz időket élünk, de ugyanakkor azt is gondolom, hogy mint minden élethelyzetet, ezt is többféleképpen élhetjük meg attól függően, hogy mire helyezzük a fókuszt és milyen valóságot teremtünk magunknak.

Érdekes megfigyelést tettem a közösségi hálókon, hogy egyre többen osztják meg szorongásaikat, félelmeiket másokkal szinte már gátlások nélkül. De vajon máskor is megtennék ugyanezt, ha nehézségük támad az életben? Talán könnyebb így nekik, csak éppen soraikat olvasva még nagyobb tömegek kezdenek el szorongani és aggódni a jövőn. Én mindig is abban hittem, ha az embernek problémája van, vonuljon vissza és minden erejével azon dolgozzon, hogy jobbra forduljanak körülötte a dolgok. Mind a mai napig ebben a szellemben teszem a dolgomat nap mint nap és erre bátorítom a velem együttműködő klienseimet is.

Persze félreértés ne essék, senkit nem szeretnék ezzel megbántani, vagy elítélni. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmet ezzel az írásommal, hogy sokat tehetünk mi magunk is a jóllétünkért, az érzelmi és fizikai stabilitásunkért és a fejlődésünkért. Nekem is sokkal több energiámat emészti fel, hogy egyensúlyban tartsam magamat, mint korábban bármikor. De azt is tudatosítanunk kell magunkban, hogy ez teljesen normális egy olyan időszakban, amikor minden bizonytalan és kiszámíthatatlan körülöttünk. Ez az írás is azért született meg éppen most, mert úgy érzem egyre nagyobb szüksége van mindenkinek a kapaszkodókra, a fényre, hogy lássa a kiutat ebből a válságból. Mára már valamilyen úton-módon mindenkinek vannak problémái ezzel a helyzettel, akár az üzleti akár a privát életében.

A március közepén indult 21 Napos Tudatos Életmód Kihívás első szériájának ötlete is éppen ebből az okból született meg bennem, hogy minél több embernek segítsek megtalálni az egyensúlyt és kialakítani egy olyan életformát, amiben minden újonnan jött és váratlan helyzettel képes megbirkózni modern vállalkozóként. Az online programhoz még egy 30 perces beszélgetés is jár, hogy ne legyen személytelen a kapcsolódás, s meg tudjuk vitatni a tapasztalatokat, az aktuális nehézségeket, amikkel küzd éppen a kedves jelentkező. A Francy Online Akadémiával és azon belül is az Online Életmód Program elindításával éppen az volt a célom, hogy egy közösségbe tereljem azokat az ambíciózus, modern gondolkodású életmódmárka építő vállalkozónőket, akik már egy ideje felismerték, hogy az üzleti tevékenység mellett a lelkiállapotunkkal is foglalkoznunk kell, ha hosszú távon szeretnénk versenyben maradni a piacon. Persze ehhez kitartás és kemény önmunka is szükséges, amit nap mint nap meg kell tennünk a saját jóllétünkért. De a jó hír, hogy ez csakis rajtunk múlik.

Ebben a cikkben azoknak szeretnék hasznos és gyakorlatias tanácsokat adni, akiknek most tényleg súlyos problémáik adódtak a vállalkozásukban. (De persze akkor is meríthetsz ezekből a gondolatokból, ha csak inspirálódni, tájékozódni szeretnél! Bízom benne, hogy az idő múltával egyre többen lesztek, akik nem válságkezelés vagy tűzoltás céljából látogattok el az oldalamra!)

Akkor vagy leginkább érintett a témában, ha például…

 • jelentősen visszaestek a bevételeid az utóbbi hónapokban,
 • ha úgy érzed, semmi stratégiád nincsen és csak a sötétben tapogatózol,
 • ha már Te is felismered, hogy csak kapkodsz és nem tudatosan cselekszel,
 • ha össze-vissza posztolsz a közösségi médiában,
 • ha azt érzed, hogy senki nem nyitott a szolgáltatásaidra, termékeidre,
 • ha egyedül érzed magad és nem tudod senkivel megvitatni a problémáidat,
 • ha egy helyben toporogsz a terveid megvalósításával már jó ideje,
 • ha azt érzed, hogy semmi erőd és kedved a vállalkozásoddal foglalkozni,
 • ha másokat okolsz a saját elakadásaid, sikertelenséged miatt,
 • ha folyton csak kifogásokat keresel, hogy miért nem állsz neki változtatni a dolgokon,
 • ha képtelen vagy felismerni, hogy mi lehet a probléma.

Mindig van kiút, csak tudnod kell, hogy merre indulj és hova helyezd az erőforrásaidat, a figyelmedet, a fókuszodat.

Egyáltalán semmi gond nincsen Veled, ha a fentebb felsorolt listából akár több pontban is magadra és a jelenlegi helyzetedre ismertél. A legfontosabb, hogy tegyél a változásért!

10+1 tipp amikkel kijöhetsz a válsághelyzetedből

 1. Meditálj minden nap (Ha nem ismersz/alkalmazol semmi konkrét módszert, akkor csak vonulj el magadba 10-20 percre, csendesedj el és figyelj befelé. Tisztítsd ki az elmédet!)

 2. Tisztítsd ki az energiáidat! Ebben tökéletes segítségedre lehet egy aura- vagy csakratisztítás. Nézz utána az interneten! A YouTube-on biztosan találsz ingyenes vezetett meditációkat, de elmehetsz szakemberhez is, aki tud Neked ebben segíteni, illetve a 21 Napos Tudatos Életmód Kihívásban is találsz ehhez tartozó tudásanyagot.

 3. Küldj Feltétel Nélküli Szeretetet annak, akire haragszol, vagy aki érzésed szerint akadályoz Téged abban, hogy olyan életet élj, amilyet elképzeltél magadnak.

 4. Gondoskodj magadról! Hallgass a belső intuitív énedre, s halld meg, hogy mire van most szükséged. Ehhez jó, ha megpróbálod teljesen kizárni a külvilágot és tényleg megadni magadnak azt, amire most igazán ki vagy éhezve. Bármi működik Neked, tedd azt!

 5. Őrizd meg a hitedet! Higgyél magadban és abban, hogy elég jó vagy hogy megvalósítsd az álmaidat. Ha nem teszel semmit, úgy is tökéletes vagy, ezt jobb ha tudatosítod magadban. Meg fogod látni, hogy mekkora erőt ad Neked, ha hiszel önmagadban.

 6. Készíts örömlistát! A jelenlegi helyzetedet figyelembe véve kellene összeírnod, hogy mi az, ami igazán boldoggá tesz. Akár visszanyúlhatsz a gyerekkorodba is. Állj meg egy percre és gondold végig, hogy mi az, ami igazán örömet okoz. (Pl.: mozgásforma, művészetek, állatokkal töltött idő, természetjárás, tanulás stb.) A lista elején lévő pontokat (ha nem az összeset) mindenképpen iktasd be az életedbe. Kedvezz magadnak!

 7. Írj hálanaplót! Ezzel a módszerrel már találkozhattál több területen is. A coachingban is közkedvelt eszközként tartják számon. A legegyszerűbb módja a naplózásnak, ha az ágyad mellé készítesz egy tollat és egy kis füzetet és minden nap következetesen feljegyzel 2-3 dolgot, amiért aznap hálás vagy az Univerzumnak. A kis dolgok is számítanak és érdemes pár hét vagy hónap után visszanézni a jegyzeteidet.

 8. Figyeld meg, hogy mit tükröz vissza a környezeted! [Zentai Anna: A tükör törvénye]
  Ha valamilyen rossz érzés jelenik meg benned, azt a külvilág tükrözi vissza rád. Ez pedig azt jelenti, hogy valami olyanra találtál rá, ami mindvégig benned volt. Ezeket a téves hitrendszereket, negatív érzéseket érdemes mihamarabb kidolgozni magadból, s megtisztítani a gondolataidat, érzéseidet, s ezzel megemelni a rezgésszintedet. Ha eléred ezt az állapotot, akkor kevésbé leszel sérülékeny, s éberebb leszel a jó dolgokra.

 9. Védd az energiáidat! Bármennyire is rossz érzést kelt bennünk a felismerés, mégis valós a jelenség, hogy vannak olyan mérgező emberek és körülmények az életünkben, amelyek rossz hatással vannak ránk, lehúznak, elszomorítanak, megsebeznek, netán elbizonytalanítanak bennünket. Éppen ezért érdemes megtisztítani magunkat ezektől a toxikus energiáktól [lásd 2. pontban: aura- vagy csakratisztítás] és azon dolgozni, hogy a megemelt rezgésszintünket kellőképpen fent tudjuk tartani. Ez fog változáshoz, pozitív megélésekhez elvezetni bennünket, s a fejlődésünket, az előre haladásunkat szolgálni.

 10. Gyűjts megerősítéseket! [Ami lehúz, azt engedd el, ami építi, azt engedd be az életedbe!] Bonts le minden olyan gátat, ami visszahúz Téged az álmaid elérésében. Védd az energiáidat és vedd körbe magad olyan társasággal, akik építik a személyiségedet, akik hozzájárulásai lesznek az új életednek, s nem visszahúzó erőt képviselnek majd az utadon. Gyűjtsd össze a legfőbb rajongóidat, támogatóidat és alakíts ki velük egészséges kapcsolatot. Könnyen rá fogsz érezni, hogy kik állnak melletted és kik csüngnek rajtad.

 11. Tűzd ki a céljaidat! Ehhez tökéletes gyakorlat az ún. Vision Board készítés, amit már évek óta alkalmazok a mentoráltjaimmal. Itt kezdődik a közös munka, amikor vizionáljuk a sikereinket, majd tudatosan megtervezzük az oda vezető utat.

  +1 ráadás tanács, ami tulajdonképpen összesíti az összes tanácsot!

 12. Teremtsd meg a saját valóságodat! Ha az alábbi pontokat figyelembe veszed és gyakorlásukat beiktatod a mindennapjaidba, akkor egy lépéssel közelebb kerülhetsz a valódi önmagad felé és egy új, életképesebb életforma felépítése felé. A legsikeresebb üzletemberek és vállalkozók attól lesznek kiemelkedőek a saját területükön, hogy nem másokhoz méregetik magukat, hanem a saját ösztöneik és ritmusunk szerint élnek, valamint képesek kialakítani a saját maguk kis világát, amiben jól tudnak működni.

Tartsd meg az egyensúlyt a legnehezebb időkben is!

Ebben a nehézségekkel teli időszakban mindannyiunknak sokkal jobban oda kell figyelnünk a szükségleteinkre, amelyek most szintén megváltozhatnak. Ha például máskor hétvégén pörgésre, lendületre és intenzív társadalmi életre vágytál, most pedig azon kapod magad, hogy csakis pihenésre, feltöltődésre és lelassulásra vágysz, akkor ne ostorozd magad, hanem add meg a szervezetednek azt, amire vágyik. Teljesen rendben van ez így!

A testünk és az idegrendszerünk is egészen más állapotban van, mint egy harmonikusabb időszakban, így az egész lényünk másként működik. Figyelj oda ezekre az igényekre, amelyek ösztönösen jönnek fel belőled. Ne elnyomd őket, hanem találd ki, hogyan építheted ki annak a rendszerét, hogy mindezekkel tudjál foglalkozni. Persze ez nem azt jelenti, hogy fel kellene hagynod a folyamatos testmozgással, vagy a lelki munkával, éppen ellenkezőleg. Most kellene igazán jól összehangolnod a test-lélek-szellem erejét magadban, s arra összpontosítanod, hogy egészségesen működtesd ezeket a részeidet az „életben maradás” érdekében.

Ha mélyebben dolgoznál a szakmai előrejutásodon, vagy aktuális elakadásodon akkor gyere el egy 60 perces Online Célkitűző Beszélgetésre, hogy megvitassuk mire lenne szükséged. Ez az alkalom elegendő lehet, hogy egy kis muníciót, újabb lendületet kaphass a nehézségeid megoldásához, de ha már konkrétan tudod, hogy min kellene dolgoznod, csak egyedül nem tudsz nekilátni a transzformációnak, akkor jöhetsz egyből egy Mentőcsomag Mentorációra, ami egy 3 órás tömény, komplex tanácsadást és közös gondolkodást foglal magában utánkövetéssel és kérdezési lehetőséggel életmódmárka tulajdonosok számára.

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Unsplash.com, Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist, Photon.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .