fbpx

Változtass a gondolkodásmódon!

2014 óta dolgozom kreatív tanácsadóként, amely során korán kiderült, hogy nem elég csupán egy látványos megjelenés, vagy egy jó stratégia, az egyénnel magával, belső világával is foglalkozni kell egy új vállalkozás elindítása során. Így az önfejlesztés, ami korábban csak privát szinten érdekelt, az ma már a hivatásom, a valódi küldetésem fókuszpontja.

Hosszú volt az út, míg ide eljutottam: szerveztem éveken át a Design Hét Budapest programsorozatát, menedzseltem a MITTE Communications és a Style Communications kreatív projektjeit, majd számos szabadúszóval és kisvállalkozással dolgoztam együtt izgalmas projekteken. Szerkesztőként több írásom is megjelent hazai életmód, dizájn- és lakberendezés tematikájú magazinokban, mint például ELLE DekorLakáskultúraSzép Házak OnlineStyle.hu. Így az esztétika és a vizuális kommunikáció mindig is jelen volt és lesz is az életemben. Ha kíváncsi vagy bővebben az eddig utamra, akkor kattints ide! >>

Hogyan működtem eddig?

Nagyon izgalmas volt végignézni az elmúlt években, hogy miképp valósítják meg az álmaikat azok az ambíciózus (jellemzően) nők, akikkel együtt dolgozhattam. A különböző témájú, de mégis hasonló értékrendre és filozófiára épülő projektek engem is éppen úgy inspiráltak, mint magát a tulajdonost. Ugyanolyan izgalommal töltött el, amikor a hosszú hónapokig tartó háttérmunkálatok után végre nyilvánosság előtt is debütált egy új ötlet vagy életmódmárka.

A korábbi klienseim visszajelzései alapján a legnagyobb érték a közös munkában az volt, hogy ott voltam mellettük, s szakmai tanácsaimmal, meglátásaimmal végig támogattam őket az ötletük megszületésétől egészen a megvalósításig és az elindulásig. Ezek a kapcsolódások mindig többről szóltak, mint szimpla márkaépítés vagy vállalkozásfejlesztés. Néhány hónapig barátságban, szoros együttműködésben álltunk azokkal a márkatulajdonosokkal, akik megtiszteltek a bizalmukkal. Ugyanúgy ott voltam a sorsfordító döntések meghozatalánál, mint a hétköznapi operatív feladatok elvégzésénél. Ha elakadás mutatkozott bármely területen, igyekeztem átlendíteni a megbízómat/partneremet, hogy a számára lehető legjobb irányba tudjon elmozdulni. A közös munka során mindig arra törekedtem, hogy miután szó szerint „megszülte” valaki a márkáját és útjára indította, utána új időszámítás kezdődjön az életébe, mely során önmaga is hatékonyan tudja működtetni a vállalkozását folyamatos beavatkozás nélkül. Sosem volt célom, hogy valakit hosszú távra magamhoz kössek, inkább csak a legkritikusabb időszakban bevonódtam és támogattam abban, amire a legnagyobb szüksége volt.

Amikor elkezdtem tanácsadással foglalkozni, akkor úgy éreztem, hogy erre volt szüksége az embereknek, ez működött nekik, ebben láttam potenciált. Nem bántam meg egyetlen konzultációt, mentorálast, projektet sem, hiszen mindenből tanultam és új tapasztalatokat szereztem, amitől csak még stabilabb és kiegyensúlyozottabb lettem a munkámban. Ez vezetett el odáig, hogy ma már komoly helyzeteket is higgadtan tudok kezelni, így tartva ezzel a teret azoknak a kezdő vállalkozóknak, akiknek néha még összecsapnak a hullámok a fejük felett.

Mi változott meg?

De 2020-ban valami megváltozott. Úgy, ahogyan a külvilágban is zajlott egy komoly átrendeződés, s érződött már a változás szele, a múltban begyöpösödött rendszerek felbomlása, úgy bennem is elindult egy ritmusváltás. A vágyból egy nem csillapodó gondolat lett, hogy mást kell csinálnom, mint eddig. Akkor még nem tudtam megfogalmazni, hogy mi is zajlik bennem pontosan, de ma már látom, hogy már akkor elindult az elengedés folyamata az életemben: a múltbeli sebek begyógyítása, a környezetem ítéleteinek, elvárásainak lebontása magamról, a toxikus helyzetektől és emberektől van odébbállás, a gondolkodásmódom megváltozása, a valódi értékrendem, így önmagam felvállalása. Vagyis elkezdődött a tudatosodás.

Eleinte azt éreztem csak, hogy már nem akarom olyan formában tenni a dolgomat, mint eddig, de még nem láttam kristálytisztán, hogy ha nem ez, akkor mi lesz az új irány. Már közel nyolc éve foglalkozom önfejlesztéssel, ami jelentősen hozzásegített ehhez a változáshoz, de még ebben is keresgéltem önmagam. Kipróbáltam sok-sok módszert, elmentem több segítőhöz, hogy megérezzem mi működik nekem. Közben persze folyamatosan gyógyultam, fejlődtem és változtam, amit nem is én, hanem inkább a környezetem vett észre rajtam eleinte.

Aztán egyszer csak megtörtént az ősrobbanás, ami nem egy óra, vagy egy adott pillanat volt, hanem egy hosszú folyamatot lezáró érzés. Megérkezett hozzám az elhatározás, hogy amin dolgozom a saját életemben évek óta, azt mutassam meg másoknak is. Már egy ideje megjelent a vágy bennem, hogy ne „megmondó ember” legyek, vagyis tanácsadó, hanem más módon vezessem az embereket, hogy ők hozzám hasonlóan megtalálják az igazi küldetésüket.

Az utóbbi időben azt vettem észre magamon, hogy már egyre inkább a márkaépítést és vállalkozásfejlesztést megelőző fázisok érdekelnek jobban, vagyis az önismeret és a vele járó intuitív folyamatok.

Azt látom, hogy önmagunk megismerése nélkül szinte nem is szabadna belevágni semmilyen vállalkozásba, mert az nem lesz sem autentikus a személyiségünkkel, sem pedig hosszú életű. Persze ezzel senkinek sem szeretném elvenni a kedvét a legféltettebb álmainak a megvalósításától, csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy érdemes tudatosnak lennünk ebben is, amire például ma már sokan a táplálkozásnál, vagy a testmozgásnál odafigyelnek. Ha belegondolok, hogy én magam is mennyit változtam, mióta szabadúszó vállalkozó lettem, és milyen érzelmi és mentális hullámvölgyeken mentem keresztül az önazonosság megtartása és a fennmaradás miatt, akkor mindig rájövök, hogy de jó is lett volna, ha valaki elmondja előre, hogy kell ezt jól csinálni. De éppen ez a lényeg, hogy nem lett volna jó. Hiszen valamiért ezt nekem meg kellett tapasztalnom, ez az én utam, a saját történetem, amit senki nem tud megspórolni.

Ettől vagyok én más, mint a többiek: vagyis olyan, amilyen az én személyiségem, a felfogásom, az élethez való hozzáállásom. Nem voltam egyből tökéletes, hanem időközben fejlődtem és váltam olyanná, amilyen és aki ma vagyok és erre rendkívül büszke vagyok. De ezt is meg kellett tanulnom, hogy ilyet is szabad. Magamra büszkének lenni és nem azt várni, hogy valaki megpacskolja a hátamat, hogy „ügyes voltál”. Ez az, ami engem teljessé tesz, ettől a belső folyamattól érzem magamban az erőt, hogy másoknak is segítsek felfedezni az igazi önvalójukat, a küldetésüket, hogy megtalálják az egyensúlyt a mindennapokban.

Mi jön ezután?

Ennek a tanulási és fejlődési folyamatnak szerintem soha nincsen teljesen vége, viszont az egészen biztos, hogy ezen az úton mostanában egy nagy intervallumot zárok le, amitől nem akarok megszabadulni, amit nem akarok elfelejteni, csupán az itt kapott tudás és felismerések birtokában belekezdeni valami újba. A ritmusváltásról, az új dimenzióról már írtam korábban is, ami éppen zajlik a kollektívben, s most az én életemben is aktiválódott.

Mostantól a szellemi-lelki frissesség megőrzésére helyezzük a fókuszt a közös munka során. Ez fogja igazából megalapozni a jövődet.

Mostanra jutottam el oda, hogy végre bele merjek állni abba, ami mostanában a leginkább motivál, ami nekem való, amitől érzem magamban az egységet és az energiát. Ez pedig az, hogy egy teljesen új területen támogatom a hozzám fordulókat, ami nem a márkaépítés, vagy egy vállalkozás felépítése és annak üzleti háttere, hanem az eddigi ismeretlen önmaga felfedezése, illetve hogy miért és hogyan jut el biztonságosan oda, ahol lennie kell.

Erre egy önálló módszertant kezdtem el kidolgozni, ami hamarosan elérhető lesz bárki számára, akinek segítségre és iránymutatásra lesz szüksége abban, hogy …

 • ki is ő valójában?
 • mi is élteti a legjobban?
 • hogyan tudja megvalósítani azt az életet, amit szeretne?
 • mi lesz az új, vagy újragondolt hivatása?
 • milyen lépések mentén éri el a vágyott életet?
 • milyen életviteli dolgokon kell változtatni a cél érdekében?
 • hogyan legyen tudatos a munkájában és a magánéletében?

A saját önismereti utam során azonban megismertem az Én-emnek azt a részét, aki viszont nagyon nehezen viseli a hirtelen változást, a kapkodást, a rögtönzést, ezért felismertem, hogy nálam más működik. Én kicsit „belebetegszem”, ha valami vagy valaki azonnal eltűnik, ami/aki eddig elérhető volt. Sokáig ostoroztam magam és kaptam meg a környezetemtől, hogy mennyire rugalmatlan vagyok. Ma már ezt is egyediségnek, önazonosságnak hívom. Én ilyen vagyok, pont. Ezért nem „erőszakolom meg”, s mutatom magam olyannak, amilyen nem vagyok, hanem inkább megteremtem azokat a körülményeket, amiben viszont otthonosan érzem magam és hatékony tudok lenni. Ezért már régóta keresem a módját, hogyan csúsztassam át a szakmai működésemet észrevétlenül egyik irányból a másikba, vagy hogyan válasszam külön a márkaépítést az önfejlesztéstől. De ez is erőltettetnek tűnt, így rájöttem, hogy ebben is transzparens leszek, ahogyan mindenben. Tehát egyszerűen és lépésről lépésre beleállok abba, amit szeretnék csinálni úgy, hogy valójában minden tudásomat összegyúrva létrehozok valami újat, ami értéket adhat másoknak és ami engem is boldoggá tesz.

Mivel jár ez az átalakulás?

A változással járó hasznos információkról bővebben:

 • a privát mentorprogramok (klasszikus tanácsadás márkaépítéshez, vállalkozás elindításához) év végéig lesznek elérhetők, vagyis a 3 hónapos csomagot október-november-december hónapra tudod még időzíteni, az 1 hónapos csomagokat szintén ezekben a hónapokban tudod még igénybe venni, utána megszüntetem őket,
 • az alkalmi konzultációk már év eleje óta szünetelnek, ez továbbra is így marad, számos szuper szakembert találhatsz a piacon, aki ebben tud majd segíteni,
 • jövő évtől már nem tudsz hozzám fordulni tanácsadóként az alábbi témákban (de bármely területen szívesen ajánlok megbízható, precíz szakembert), mint például:
  • márkanév kitalálása
  • arculati koncepció kidolgozása
  • közösségi média oldalak létrehozása + működtetése
  • weboldaltervezés
  • tartalomgyártás
  • online marketing
  • PR-tevékenység

Ahogyan azt fentebb említettem, nem azonnali hatállyal szűnnek meg ezek a lehetőségek, hiszen tényleg lassan 10 éve ezzel töltöm a mindennapjaimat, és még zajlanak folyamatok a jelenlegi ügyfeleimmel, ezért eltart egy ideig az átállás. Emellett tényleg nem szeretném, ha bárki úgy érezné, hogy cserben hagyom, mert nem. Egy újonnan induló (én)márka és életmódmárka felépítésének operatív lépéseit ősztől szélesebb közönség előtt fogom oktatni.

Mi lesz a fókuszban 2021 év végén és 2022-ben?

 1. Oktatás: a KREA Design Iskola felkért egy újonnan induló kurzus keretében, hogy vezessem be a hallgatókat a Personal Branding folyamatába.
 2. Közösség: csoportos összejövetelek keretében összegyűjtöm és támogatom azokat az ambíciózus nőket, akik szeretnének változtatni az életükön és tudatosabban tervezni a mindennapjaikat: ennek első állomásaként elindítom a Francy Business & Lifestyle Brunch programsorozatot, ahol segítek a résztvevőknek, hogy átlássák milyen területekkel kellene foglalkozni szakmai és önismereti útjuk során, hogy sikeresek és kiegyensúlyozottak legyenek.
 3. Önfejlesztés: egyedi fejlesztésű mentorprogram (további részletek hamarosan) – a Tudatos Életmód Program keretében, – és Brand Coaching ülések alkalmával segítek egyéni szinten, hogy valaki rálásson önmagára, a víziójára és kitűzzük a céljait, s a hozzá vezető lépéseket, hogy azok meg is tudjanak valósulni.

Úgy érzem, hogy ez még csak az (új) kezdet hajnala. Mostantól ugyanúgy lesznek majd segédanyagok, kurzusok, személyes lehetőségek és csoportos programok, ahol tanulhatsz, fejlődhetsz az iránymutatásommal. Csak ezentúl nem a megvalósításban segítek, hanem az azt megelőző fázisban, vagyis, hogy mi legyen a Te küldetésed (terméked/ajánlatod) és hogyan szerezd meg a megfelelő önbecsülést és magabiztosságot az elinduláshoz és a fennmaradáshoz. Egy szó, mint száz, mostantól a szellemi-lelki frissesség megőrzésére helyezzük a fókuszt a közös munka során.

Hamarosan még többet megtudhatsz a fejleményekről!

⁎⁎⁎

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a tudatos vállalkozói élethez és egy jól működő életmódmárka felépítéséhez, akkor a Blogomon további értékes és ingyenes cikket találhatsz! Ha tetszett ez a cikk, akkor küldd át ismerőseidnek, akiket szintén érdekelhet!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról és még exkluzívabb írásokról, akkor iratkozz fel a weboldal alján található hírlevélre, s az elsők között fogsz értesülni minderről!

Ha még mindig kíváncsi vagy, akkor pedig …

Kövess a Facebook-on is!
Kövess az Instagram-on is!

⁎⁎⁎

Képek forrása: Kollár Franciska – Lifestyle Brand Therapist, Volom Sára / Photon.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .